Посланикът ни в САЩ с уникална история за библиотека, накрая "сипа" на Максим Генчев за филма "Ботев"

Посланикът ни в САЩ с уникална история за библиотека, накрая "сипа" на Максим Генчев за филма "Ботев"
A A+ A++ A

Посланикът ни в САЩ - Георги Панайотов, пусна следното на страницата си във Фейсбук. Историята е много интересна, а завършекът - поучителен:

Библиотеката на Конгреса на САЩ е най-голямата библиотека в света. Основана през 1800 г., разполага със 173 милиона заглавия. Красиво здание със забележителна архитектура.

И сега внимание - гражданите имат свободен достъп до библиотеката, но нейната основна функция е да прави проучвания по запитвания на членове на Конгреса!

Което за пореден път доказва, че държавното управление е успешно, ако се основава на знанието и мъдростта. А те се намират в книгите!

Просперитет и сигурност за нацията не се постигат с тарикатлък, полуграмотност и дебелащина или пък като крадеш от тази нация. Не става и с лицемерие - да говориш едно, а да правиш обратното! Става като знаеш, като можеш и като не играеш игрички в полза на зли чужди сили, а защитаваш принципи и принадлежността на България към свободния свят.

Публикувам дарения, направени на Библиотеката на Конгреса от Тодор Плочев (1889-1957), сред които “Рибен буквар” на Петър Берон от 1824 г., “Извод от физика” на Найден Геров от 1849 г., “Български вероизповеден въпрос” на Г. С. Раковски от 1864 г., “Ръководство как се водят търговски книги” от братя Караминкови от 1859 г.

Библиотеката е абонирана за всички световни периодични издания и както се вижда получава включително вестниците “Комунистическо дело”, “Аз буки”, “Русия днес” и “Еврейски вести”. И цялата останала българска периодика, разбира се.

И да, след всички коментари, бях длъжен да си пусна филма “Ботев”. Няма да го пусна на сина си, защото го уча да не обръща внимание на ментета.

За много години!

#георги панайотов #Максим Генчев #филмът "Ботев"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници