Плевнелиев и Фюле на различни мнения за Македония в ЕС

Плевнелиев и Фюле на различни мнения за Македония в ЕС
Според Плевнелиев Македония не е готова да членува в Съюза, докато Фюле твърди, че е чакала твърде дълго „пред вратата“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле не успяха да постигнат съгласие в позициите си за европейското членство на Македония на среща в София.

Според Плевнелиев Македония не е готова да членува в Съюза, докато Фюле твърди, че е чакала твърде дълго „пред вратата“, предаде БГНЕС.

„Властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство“, посочи българският държавен глава пред еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство.

Росен Плевнелиев подчерта, че България не отрича европейската перспектива на Македония и я подкрепя, но отчита, че съседната държава не е готова да започне преговори за членство.

Според президента България „не може да даде евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България“.

„Стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации. Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Щефан Фюле обаче посочи, че Македония вече е чакала твърде дълго „пред една затворена врата“, очаквайки членство в НАТО и ЕС.

„Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма, и съм убеден, че изолацията подхранва национализма“, каза от своя страна еврокомисарят Щефан Фюле.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #Македония #членство в ЕС #НАТО #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници