Финансист: Влизане в еврозоната - да, но когато сме готови

Финансист: Влизане в еврозоната - да, но когато сме готови
A A+ A++ A

"Контрапродуктивно и неудачно е да се определят произволни дати за влизане на България в еврозоната. България трябва да се присъедини тогава, когато икономиката ѝ е готова да поеме конкурентния натиск и да функционира в еврозоната. Според анализа на БНБ България не е готова и няма да бъде готова и към 1 януари 2025 година. Анализът на БНБ показва, че нито една страна член на еврозоната не е била по-далече от равнището на еврозоната, колкото е България".

Това каза пред БНР финансистът Любомир Христов, бивш главен икономист и член на УС на БНБ. И цитира студия на трима професори от университета в Пирея, които са оценили влизането на Гърция в еврозоната като катастрофа за страната:

"В хода на подготовката на Гърция за влизане в еврозоната не се е провел дебат дали е полезно да се отложи влизането. Не се е провел професионален разговор за това какви политики трябва да се следват и има ли някакво изискване за промяна на поведението. В Гърция се е говорело много за номиналните критерии - инфлация, бюджетен дефицит, дълг, а са се пренебрегвали реалните критерии, реалната конвергенция. Преекспонирали са се очакваните ползи и са се неглижирали рисковете. Политическата система на Гърция се е характеризирала с клиентелизъм и корупция. Ако правим същото, което са правили гърците, можем ли да очакваме различни резултати?".

Финансистът допълни, че разумна икономическа политика и финансово поведение са важни в период от време, и то дълъг, защото еврозоната има вход, но няма изход.

"Трябва да се мисли какви биха били последиците за България не на следващия ден или на следващата година, а за предстоящите 5-10-15 години".

По думите му въпросът за влизането в еврозоната не е геостратегически и посочи, че ако е вярно, че приемането на еврото е геополитическа летва, то къде се намират Чехия, Дания и Швеция с техните крони или Полша с нейните злоти?

"Полша путинистка страна ли е?! Да не говорим абсурди! По примера на тези страни виждаме, че геополитическите решения и паричният режим на една страна са два съвършено различни въпроса".


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници