Отведени от Русия деца бяха върнати на родителите си в Украйна

Отведени от Русия деца бяха върнати на родителите си в Украйна
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Повече от 30 украински деца бяха върнати на родителите си. Те са били отведени в Русия от окупираните украински територии. Въпреки че имат родители и близки в Украйна, руснаците им казали, че вече ще живеят там и ще бъдат осиновени.

Сълзи, смях и прегръдки. Десетки семейства посрещнаха децата си след месеци раздяла. Руските власти ги задържали в различни лагери и детски центрове и им казвали, че вече ще живеят в Русия и ще имат нови семейства, разказва Нова тв.

„Бяхме в шок. Обадихме се на мама и тя дойде да ни търси”, сподели 13-годишната Даша от Херсон.

Тя и сестра ѝ Альона били известени, че престоят им в лагер в Русия се удължава. После се оказало, че руснаците въобще не възнамеряват да ги връщат. „Казаха, че ще бъдем осиновени. Ще имаме нови настойници”, обясни Даша.

Историята на тези момичета не е изключение. Окупационните власти отвеждали децата с най-различни обяснения. Казвали, че ще ги настанят на по-безопасно място. След това не ги връщали на родителите им и дори ги давали в нови семейства.

„Обясниха ни, че лагерът се удължава с една седмица. После стана месец. Накрая ни откараха в друг лагер”, разкри 15-годишният Юра.

Международното право забранява отвеждането на деца. Дори във военна зона, окупационните власти трябва да се уверят, че децата нямат роднини или попечители в родината си. Русия не само не е правела това, а е отвеждала деца, за които е било ясно, че имат родители в Украйна.

„Имаше обява от училищата, че организират безплатни детски екскурзии до морето за 24 дни. Обсъдихме го в семейството и решихме да ги изпратим, защото момичетата не бяха виждали морето от много време, а в Херсон положението беше трудно. Помислихме, че за 24 дни няма риск”, каза Ирина Хринченко.

В лагерите децата били карани да слушат уроци за величието на Русия. „Караха ни да ставаме прави на руския химн. Който не става, трябваше да пише обяснение. Включително и аз”, допълва Юра.

Никой не знае колко е общият брой на децата, отведени от Украйна. Точно тази практика стана основание Международният наказателен съд в Хага да обвини Владимир Путин във военни престъпления.

„Много беше тежко, когато ние вече бяхме в автобуса, а децата които оставаха, плачеха зад оградата”, посочи Наталия Рак.


#войната в Украйна #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници