Защо не трябва да използваме клечки за уши и какво да правим вместо това?

Защо не трябва да използваме клечки за уши и какво да правим вместо това?
A A+ A++ A

Често хората използват клечки за уши, за да почистят ушните си канали. Това обаче може да бъде опасно за здравето на. Клечките за уши могат да повредят кожата и да доведат до инфекции в ушните канали.

За почистване на ушите е препоръчително да се използват специални препарати за почистване на ушите, които може да се намерят в аптеките. Те са специално формулирани, за да почистят ушите, като не дразнят кожата и не повреждат ушния канал.

Ако имате проблеми със здравето на ушите си, като например болки, изтичане на течност или загуба на слух, трябва да се консултирате с лекар. Лекарят може да постави правилната диагноза и да предложи подходящо лечение.

Има безопасни начини за чистене на ушите, които не използват клечки за уши. Някои от тези начини включват:

Използване на специални препарати за почистване на ушите - тези препарати са специално формулирани, за да разтворят восъка и мръсотията в ушните канали и да ги направят по-лесни за почистване.

Почистване на ушите с мека кърпа или гъбичка - това може да се направи след използване на специални препарати за почистване на ушите, за да се избере оставащата мръсотия или восък. Гъбичките и кърпите трябва да бъдат меки и не трябва да се плъзгат твърде дълбоко в ушите.

Използване на система за изплакване на ушите - това е безболезнен и ефективен начин за почистване на ушите. Тази система включва зареждане на специална течност във вметнатия сифон, който е поставен в ушната дупка. Течността се изплаква през ушната дупка, за да се отстранят восък и мръсотия.

Почистване на ушите от професионалист - лекарят или аудиологът може да почистят ушите ви по безопасен начин, използвайки специални инструменти.

Важно е да не позволявате на външни предмети да се плъзгат твърде дълбоко в ушите, тъй като това може да доведе до повреда на ушните канали или барабанната мембрана. Преди да използвате някой от горепосочените начини за почистване на ушите, се консултирайте с лекар или аудиолог, особено ако имате история на проблеми с ушите си.

В заключение, използването на клечки за уши за почистване на ушите може да доведе до сериозни проблеми със здравето на ушите. Затова е препоръчително да се използват специални препарати за почистване на ушите или да се консултирате с лекар, ако имате проблеми с ушите си.


#уши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници