Производител: Алчността на българските фермери е по-голям проблем от украинското зърно

Производител: Алчността на българските фермери е по-голям проблем от украинското зърно
A A+ A++ A

"Всичко на фона на това, което е внесено, говори само за едно – некомпетентност, нечетене на собствените статистики или просто съвсем друга игра..."

Внесените в България количества пшеница и царевица от Украйна не надвишават и един процент от наличното в страната и по никакъв начин не могат да повлияят на пазара у нас. Това заяви в интервю за Дарик Радио земеделският производител и търговец на зърно Григор Григоров.

Според него, вместо да подкрепя индустрията, правителството я съсипва с въведената вчера забрана за внос от Украйна.

Всичко на фона на това, което е внесено, говори само за едно – некомпетентност, нечетене на собствените статистики или просто съвсем друга игра”, коментира Григоров.

Според него зърното е само привидният проблем, а всъщност истинската причина за забраната на внос на продукти от Украйна са евтините яйца оттам, които наводниха пазара преди Великден. Дневната консумация на яйца в България е 3 млн. броя, посочи Григоров и сметна, че българските производители на яйца са били ощетени с около 300 000 лв на ден заради разликата в цената от 10 стотинки. Той намекна и за картелно споразумение между няколкото големи родни производители на яйца и птици.

Всички изгледи са за още по-добра реколта от пшеница тази година, като се очакват около 6,5 млн. тона. Дори да нямаме внос от Украйна, пак ще имаме свръхналичност, посочи агробизнесменът. Той е на мнение, че никой не следва пазарната логика и всеки си измисля цени.

По думите му, в случая движеща е алчността на българските фермери. В търсене на по-висока цена някои не са успели да реализират собствената си продукция от пшеница.

Най-големият печеливш от войната в Украйна е България, смята Григор Григоров. Той разкри, че за последната стопанска година е спечелил колкото за предходните 4 години взети заедно, тъй като не е задържал продукция в очакване на по-високи цени, а я е реализирал на борсови стойности.

Получава се един външнополитически акцент, че в България се създава настроение срещу Украйна и войната там. Показваме на света, че не сме надежден партньор и солидарен партньор в ЕС, смята земеделският производител, който има опит и като общински съветник във Варна.

Той е на мнение, че забраната за внос на различни култури от Украйна няма да се отрази положително на потребителската кошница.

#земеделие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници