Великобритания тръпне в очакване на коронацията на Чарлз III - вижте как ще протече събитието

Великобритания тръпне в очакване на коронацията на Чарлз III - вижте как ще протече събитието
A A+ A++ A

Подготовката за коронацията на Чарлз III тече с пълна сила. Кралят ще бъде коронясан в Уестминстърското абатство на церемония, изпълнена с пищност и религиозно значение.

Това ще бъде първата от 70 г. насам коронация. В Лондон вчера започна затварянето на основни пътища, за да бъдат направени репетиции за грандиозното шествие в събота, с което Чарлз III и съпругата му Камила ще стигнат до Уестминстърското абатство, където ще бъдат короновани за крал и кралица, съобщи Нова телевизия.

Традицията се е променяла съвсем слабо през вековете, а в абатството са били коронясани 38 монарси. Церемонията ще започне в 13 часа българско време в събота след шествие от Бъкингамския дворец.

Грандиозното събитие се очаква да събере по улиците на Лондон многобройни тълпи, а държавни глави от цял свят се очаква да присъстват на официалната церемония по коронацията.

Както вече стана ясно британската полиция е арестувала мъж, който се приближил до портите на Бъкингамския дворец и хвърлил през оградата предмети на територията на двореца, за които „се предполага, че са гилзи“, съобщи от лондонската полиция, цитирана от Ройтерс.

Ето как ще протече церемонията и какви традиции съществуват:

6 май 2023 г.

Първата коронация от 70 години насам ще се проведе в Уестминстърското абатство. Очаква се да има тълпи от хора около двореца Уайтхол и Бъкингамския дворец. Районите, от които желаещите ще могат да наблюдават събитието, ще бъдат отворени от шест часа сутринта местно време в събота, предаде британското издание ВВС. Кралското шествие от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство ще се проведе преди самата коронация, която започва в 11 часа.

След това е планирано шествието обратно към Бъкингамския дворец, а следобед кралят и кралицата ще поздравят събралата се тълпа от балкона на двореца.

7 май 2023 г.

Коронацията ще бъде отпразнувана с така наречения „голям обяд“ по случая. Общности от цялото Обединено кралство са поканени да споделят забавни моменти и заедно да се насладят на вкусна храна. В 20 часа ще започне и празничен концерт, на който посетителите ще се радват на разнообразното културно наследство на Великобритания с музика, театър и танци. Като част от шоуто различни известни места из острова ще бъдат осветени с прожектори, лазери и демонстрации с дронове и светлина, пише dir.bg

Любопитен факт е, че въпреки добрите отношения между САЩ и Великобритания нито един американски президент не е присъствал на кралска коронация. Той бе поканен, каза Белият дом пред ВВС. В телефонен разговор с краля обаче президентът е заявил, че ще изпрати съпругата си, първата дама Джил Байдън, както и дипломатическа делегация.

Белият дом не назова причина за отсъствието на Байдън, но каза, че президентът е „изразил желанието си да се срещне с краля на Великобритания по-късно“. Историците припомнят, че е вековна традиция американските президенти да пропускат коронацията.

Британският крал Чарлз Трети ще облече одежди, които вече са носени от неговите предшественици

Британският крал Чарлз Трети ще облече за коронацията си одежди, които вече носени от неговите предшественици, вместо да си поръча нови, предават медиите.
74-годишният монарх по време на грандиозната церемония ще носи или ще получи регалии, натоварени с религиозна и историческа символика.

Много от тези предмети, сред които короните и скиптрите, датират от векове, но „в интерес на устойчивостта и ефективността“, както съобщи Бъкингамският дворец, Чарлз ще използва отново някои облекла, които са се появявали на коронациите от 1821 г. насам.

Сред тях ще бъде и коронационната ръкавица, изработена за неговия дядо Джордж Шести.

Други регалии, които той ще облече по време на службата, са с корени отпреди 1000 години – от времето на неговите нормандски предшественици, предава БТА.

Те включват „супертуника“ – връхна дреха от златна коприна с ръкави и цяла дължина. Тя е била изработена за коронацията на крал Джордж Пети, прадядото на Чарлз и е носена от следващите монарси, включително и от Елизабет Втора. Върху нея Чарлз ще облече императорската мантия, ушита от златотъкан плат и първоначално изработена за коронацията на Джордж Четвърти през 1821 г.

#коронация #крал Чарлз Трети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници