Турция е страната с най-много мигранти в света

Турция е страната с най-много мигранти в света

pixabay

A A+ A++ A

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Турция, с 3,6 млн. мигранти, е на първо място в света сред държавите с най-многочислена мигрантска общност. След Турция се нареждат Иран с 3,4 млн., Колумбия - 2,5 млн., и Германия с 2,1 млн. мигранти и бежанци, нуждаещи се от международна закрила.

Докладът, за който съобщава Анадолската агенция, е на тема „Глобални тенденции при принудителното разселване 2022“ (Global Trends in Forced Displacement 2022").

Според публикуваните данни броят на принудително разселените лица през 2022 г. е достигнал 108,4 милиона души, което е с близо 19 милиона повече в сравнение с 2021 г. Около 62,5 милиона от тях са вътрешно разселени лица, 35,3 милиона са мигранти, 5,4 милиона бежанци, търсещи убежище, а 5,2 милиона - лица, нуждаещи се от международна закрила

Според същия доклад най-много мигранти и други лица, които се нуждаят от убежище и закрила, идват от Сирия - общо 6,5 млн. души. Следват тези от Украйна - 5,7 милиона и Афганистан - 5,7 милиона.

Държавите с ниски и средни доходи приемат 76 процента от бежанците в света и нуждаещите се от международна закрила. Около 70 процента от бежанците и нуждаещите се от международна закрила живеят в съседни на техните страни.

В доклада се посочва още, че 40 процента от принудително разселените са деца.

През 2022 г. са били подадени общо 2,6 милиона молби за убежище в световен мащаб. САЩ е страната, в която са подадени най-голям брой молби - 730 400. Германия (с 217 800 молби), както и Коста Рика, Испания и Мексико също попадат в топ 5 на държавите по този показател.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници