Вариант 2 се падна на матурата по математика за 7 и 10 клас

Вариант 2 се падна на матурата по математика за 7 и 10 клас

pixabay

A A+ A++ A

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит по математика, предаде репортер на БГНЕС.
Вариантът бе изтеглен от журналиста Зина Соколова от вестник “Азбуки”.

“Днес се провежда вторият задължителен изпит по математика от Националното външно оценяване в 7 и 10 клас. Отново очакваме да се явят около 117 000 ученици, близо 63 000 от седми и 54 500 десети клас”. Това заяви Евгения Костадинова директор на дирекция “съдържание на предучилищното и училищно образование” в МОН.

“Учениците от седми клас следва да се справят с 23 задачи, сред тях има задачи с избираем и отворен отговор. Този изпит е един от най-значимите, дотолкова доколкото резултатите от него служат за класиране в местата по държавния план прием за приемане след 7 клас в профилирани и професионални гимназии”, каза още Евгения Костадинова.

18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни, съобщиха от МОН. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор.

Изпитът продължава 90 минути. Резултатът от НВО в 7 клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8 клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7 клас.

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни

#изпит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници