Бедствието в Северозапада: Обилни дъждове, наводнени къщи и отнесени пътища

Бедствието в Северозапада: Обилни дъждове, наводнени къщи и отнесени пътища

стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

15 области в страната са с оранжев код заради опасност от наводнения и проливни дъждове. Пороите вече обхващат и Централна България, а в неделя се очаква да стигнат и до Черноморието.

Обилни дъждове, наводнени къщи и отнесени пътища. Безсънна нощ прекараха жителите на врачанското село Лиляче, където беше обявено частично бедствено положение. Подобна е ситуацията и в няколко населени места в общините Мездра, Криводол и Враца.

Реката, минаваща през село Лиляче, повиши нивото си, преля и влезе в къщите на хората. Очакват се екипи на „Пожарна безопасност”, които да започнат да отводняват приземните етажи на над 20-те засегнати сгради. Щетите от наводненията в селото са сериозни.

„Очакваме и доброволци, които да се притекат на помощ с разчистването”, заяви в ефира на „Събуди се” кметът на селото Вероника Ценова.

За изминалото денонощие количеството валежите във Враца достигна над 60 литра на квадратен метър. Сериозна е ситуацията и в село Чирен, където също има наводнени къщи. Създадена е организация за отводняването им и почистването от наноси по пътната инфраструктура, предава Нова тв.

В селата Мраморен, Горно Пещене и Баница също има наводнени къщи и пътни участъци, като вече са предприети действия по отстраняването на щетите.

Видинското село Гюргич също пострада тежко от наводненията. "Всичко беше потънало в кал. Но успях да се справя сама и да почистя", разказа 93-годишната баба Милка. Възрастната жена сподели, че ѝ е отнело два дни да разчисти последствията от пороите. "Чистех на почивки, уморявам се. Но се справих", посочва тя.

Шести ден продължава борбата с последствията от поройните дъждове в Берковица. Цял квартал там пострада при първата вълна от проливни валежи в понеделник. В града пристигна министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която каза, че хората, пострадали от водната стихия могат да получат помощ до 1500 лева още през юни, след като бъдат одобрени. Могат да бъдат наети и безработни хора към общината, които да помагат при разчистването на последиците от стихията.

Ситуацията в Монтанско остава тежка. Три язовира преливат през преливниците - два в землището на село Замфирово и един в село Киселево. Тази нощ река Шугла е излязла от коритото си.

Кметът на община Димово обяви частично бедствено положение. От общината съобщават за значителни материални щети по инфраструктурата и в частни домове. В петък имаше усложнение и на железопътния трафик към Видин.

„В петък преля река Войнишка, която е близо до град Дунавци. В момента се оценява ситуацията. Реката е в коритото си, но оставаме в готовност. Има 60 къщи за отводняване. Някои хора са приютени при близки, а тези, които останаха по домовете си – имаме готовност да евакуираме”, заявиха от пожарната.

След преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, са наводнени около 60 къщи и дворове, водата на различните места е с различно ниво от 60 см до 100 см. Към момента на терен 3 екипа извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове. Евакуирани са хората от ниската част на града. Няма сведения за бедстващи хора. Реката се е прибрала в коритото си.

Обявено е бедствено положение в община Димово. Това съобщиха от МВР.

Към 12:00 часа 7 екипа на пожарната в Монтана извършват дейности по отводнявания в мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр.Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул се извършва при необходимост изпускане на водите.



#наводнения #Северозападна Бълария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници