Защо САЩ и Европа ронят сълзи за ВЕЦ Каховка? Кой остава без зърно?

Защо САЩ и Европа ронят сълзи за ВЕЦ Каховка? Кой остава без зърно?

Facebook

A A+ A++ A

Надежда Сарапин, журналист и финансов експерт

САЩ и Европа се опасяват от недостиг на зърно поради прекъсване на логистиката, наводняване на ниви и складови съоръжения в долното течение на Днепър след разрушаването на язовира на ВЕЦ “Каховка”. Юлските договори за пшеница и царевица на борсата в Чикаго веднага поскъпнаха. Евтините украински доставки държаха световните цени на храните под контрол - сега, според “Уолстрийт Джърнъл”, на това не може да се разчита.

Голямата картина

Фючърсите на пшеницата добавиха 3,8 процента до 6,48 долара за бушел, а фючърсите на царевицата се повишиха с почти два процента. Според ръководителя на агенция “УкрАгроКонсулт” Сергей Теофилов, цитиран от “Блумбърг”, дългосрочните последици от бедствието „може да са много драматични“. Освен това все още не е ясно колко зърно ще се развали в складовете.

Във Франция също има опасения. Депутатът Алексис Джоли смята, че цените на храните ще се повишат. Намаляването на производството и износа на пшеница от южната част на Украйна в резултат на разлива в Днепър ще дръпне нагоре инфлацията, която и без това вече е „непоносима за французите“, сигурен е той.

"Поради повреда в инфраструктурата, фермерите ще се сблъскат с проблема с износа на зърно от региона. Основният маршрут е през Черно море, но сега е много трудно да се достави пшеница до пристанището. С кола е скъпо, а там не достигат железопътни превози за зърно“, обяснява независимият индустриален експерт Леонид Хазанов. Балансът на повърхностните и подпочвените води в крайбрежните райони също може да се промени - това ще намали добивите на културите.

Освен това пострада Каховската напоителна система, най-голямата в Европа. Повече от 300 000 хектара посеви са застрашени.

Влияещи фактори

Анализаторите обаче все пак не очакват рязко покачване на световните цени на пшеницата. „Въпреки трагичността на ситуацията и мащаба на доставките от Украйна (тази година - 46 милиона тона), разрушаването на Каховската водноелектрическа централа не се отрази на цената на украинските продукти“, казва Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за проучвания на селскостопанския пазар.

Трябва да кажа, че фючърсният пазар се колебае много повече от обикновено и реагира на много фактори, включително времето в различни части на света. Рилко е сигурен, че роля тук е изиграло общото изостряне на военно-политическата обстановка в региона и влошаването на индексите на зимните култури във Франция и Америка. Президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски също посочва сушата в т.нар “Зърнен пояс” на САЩ и влошаващото се време в Китай. И пояснява: реалните тарифи, напротив, намаляват.

Фючърсите не могат да се разглеждат като прогноза - те предпазват от риска от прекомерни пазарни колебания. „Нито една застрахователна компания не се ангажира да компенсира такива загуби, поради което този финансов инструмент се използва широко на Запад“, отбелязва Злочевски.

Износителите непременно имат фючърсни позиции, тъй като продажбата им компенсира загубите от договорите по пазарни цени: когато доставчиците губят на паричния пазар, те възстановяват щетите за сметка на борсата и обратно.

Според Злочевски наводненията няма да повлияят на доставките на храна и на количеството ресурси през този селскостопански сезон. В бъдеще обаче може да има проблеми, свързани с климата, водоснабдяването, плодородието на почвата и достъпа до някои територии поради разрушената инфраструктура.

Възстановяването на засегнатите райони ще отнеме няколко години и ще изисква сериозни инвестиции, но бедствието далеч не е глобално, смятат експертите.

Изкуствено понижаване

В същото време руските експерти са съгласни със своите западни колеги, че именно украинските доставки са осигурили ниски цени на зърното. Но това не е добре за икономиката.

"Киев не повлия на общото предлагане на храни, а на цените. Включително отстъпката при руските продажби", обяснява Злочевски. Така този сезон отстъпката достигна 80 долара на тон.

Източник: pogled.info

#Каховка #зърно #зърнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници