Потвърдено: Всички от „Титан” са мъртви, намерените отломки са на подводницата

Потвърдено:  Всички от „Титан”  са мъртви,  намерените отломки са на подводницата

Twitter/@astrobiology

A A+ A++ A

Намерените останки в зоната на търсене на изчезналия батискаф "Титан, принадлежат на туристическия съд, който изчезна в неделя с петима души на борда. Си Ен Ен съобщи, че според американската брегова охрана е потвърдено, че отломките, че са на апарата. Те са открити на около 500 метра от носа на "Титаник".

Около 21:40 българско време компанията оператор "Оушънгейт" изпрати съобщение по електронната поща, в което се казва "Вярваме, че екипажът е загинал" и следва изброяване на имената на петимата мъже, сред които и изпълнителният директор Стоктън Ръш.

Малко преди това информация, идваща от експерти, около 90 минути преди обявената от водещата спасителната операция брегова охрана на САЩ пресконференция, заявиха същото. Първите коментари са, че най-вероятно става дума за катастрофална имплозия, в която всичко приключва за миг и не е имало време дори да изпратят сигнал за бедствие.

Американският адмирал Джон Мауджър от бреговата охрана съобщи на пресконференцията в Бостън подробностите, потвърждаващи вече съобщеното от Би Би Си, както и че незабавно са уведомили близките на екипажа. Отломките съответстват на "катастрофална загуба" на капсулата с хората, допълни той.

Би Би Си съобщи, че сред намерените отломки са рамката, на която са монтирани платформи, чрез които е прикрепена капсулата на батискафа, заден капак и част от илюминатора, пише "Дневник".

Британската медия се позовава на експерта по гмуркане Дейвид Миърнс, който твърди, че е получил информацията от Клуба на изследователите - свързан с общността на водолазите и спасителите, участващи в спасителната информация.

Бреговата охрана на САЩ ще даде пресконференция за откритите по-рано останки в 22 часа българско време.

Агенцията вече съобщи за открито от дистанционно управляван робот за подводни действия на кораба "Хорайзън артик" "поле с останки", без да дава повече подробности.

Би Би Си цитира и съоснователя на компанията, чиято собственост е батискафът Ocean Gate Гилермо Зьонлайн. Според него корабът най-вероятно е унищожен в резултат на имплозия.

"Това, което знам, е, че независимо от подводницата, когато работите на дълбочина, налягането е толкова голямо че ако има повреда, това би предизвикало бъде мигновена имплозия. Ако това се е случило - това е станало преди четири дни", казва Зьонлайн пред "Би Би Си Нюз".

Британската тв "Скай нюз" цитира съобщение на сайта на компанията Pelagic Research Services, на която принадлежи дистанционно управляваният апарт, открил отломките. То било изтрито, но в него се казвало "изразяваме огромна благодарност за невероятната и координирана реакция за спасяване и на всички, участващи в тази мисия за издирване и спасяване. Сега фокусът ни е върху семействата на онези, които са били на "Титан" и тяхната трагична загуба".

Засега няма официално съобщение за жертви - нито от бреговата охрана на САЩ, нито от координационния център на операцията.

Батискафът "Титан", използван за туристически обиколки на останките от кораба "Титаник" изчезна в ранния следобед в неделя. Връзката с него беше изгубена 45 минути след започнало гмуркане към намиращите се на почти 4 км останки от потъналия през 1912 г. в Атлантическия океан кораб.

На борда на "Титан" са се намирали петима души - изпълнителният директор на компанията, собственик на батискафа, който е бил негов пилот, както и двама британски милиардери, синът на единия от тях, както и известен френски океанолог и изследовател на останките на "Титаник".

Продължилата пет дни спасителна операция се очакваше да приключи в края на четвъртък, тъй като кислородът в батискафът би стигнал за 96 часа.

Във вторник самолети засякоха подводни звуци в зоната за търсене, които дадоха надежда, че хората на борда са живи, но следи от съда не бяха открити от подводните роботи.

В четвъртък сутринта бреговата охрана съобщи, че дистанционен робот за подводни дейности е достигнал морското дъно и започва неговото обследване.





#Титан #"Титаник" #подводница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници