На връх Курбан байрам: Шведската полиция разреши митинг за изгаряне на Корана

На връх Курбан байрам: Шведската полиция разреши митинг за изгаряне на Корана

pixabay

A A+ A++ A

Шведската полиция разреши поредната акция с изгаряне на Корана пред главната джамия в Стокхолм, съобщи Шведското радио.

Според телевизия 4 Nyheterna на мястото на акцията вече са извикани подкрепления. Днес мюсюлманите празнуват един от основните религиозни празници - Курбан байрам.

В решението си полицията се позовава на решение на Административния съд на Швеция. В началото на април съдът отмени наложената от шведското външно министерство забрана за провеждане на демонстрации, по време на които се изгарят Корани. В решението си съдът посочва, че свободата на събранията и демонстрациите са конституционно защитени права.

В края на януари пред турското посолство в Стокхолм беше изгорен Коран. Акцията беше извършена от Расмус Палудан, датско-шведски активист от крайнодясната и антиислямска партия "Хардлайн". Оттогава Турция заяви, че няма да одобри присъединяването на Швеция към НАТО. Според Aftonbladet шведските прокурори са арестували задочно Палудан в началото на май.

"Искам да протестирам пред голямата джамия в Стокхолм и искам да изразя мнението си за Корана... Ще разкъсам Корана и ще го изгоря", пише 37-годишният Салван Момика в заявление, копие от което е получено от АФП.

Днес полицията съобщи, че е повикала подкрепления от цялата страна, за да поддържа реда. Кореспондент на АФП съобщи, че няколко полицейски коли вече са били паркирани в близост до джамията рано тази сутрин.

Шведските политици разкритикуваха изгарянето на Корана, но също така категорично защитиха правото на свобода на изразяване.

#Корана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници