Везенков излетя за Сан Франциско, вижте кои други бг баскетболисти имаха шанс за НБА

Везенков излетя за Сан Франциско, вижте кои други бг баскетболисти имаха шанс за НБА
A A+ A++ A

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков излетя за Сан Франциско, САЩ, където ще се присъедини към новите си съотборници от Сакраменто Кингс.

Везенков отлетя преди минути от Летище София за Мюнхен, откъдето ще продължи полета си за Сан Франциско.

Александър Везенков подписа 3-годишен договор със Сакраменто Кингс, като за този период ще получи заплата от 20 милиона долара. Спортист номер 1 на България за 2022 година се превръща във вторият българин в НБА след Георги Глушков.

Везенков беше на крачка да напише и още една страница в историята на българския баскетбол през изминалия сезон, ставайки първият българин вдигал Евролигата - еквивалента на Шампионската лига в баскетбола. За съжаление въпреки, че отново беше сред най-добрите Сашо и Олимпиакос не успяха да вдигнат трофея, след като загубиха със само точка финала от Реал Мадрид. Той беше избран и за MVP на редовния сезон на Евролигата, което е друго историческо постижение за български баскетболист. Той попада и два пъти поред в идеалната петица на най-добрите в Евролигата.

Новият сезон в НБА започва през октомври и ни броят броени месеци до това да видим българин отново да играе в НБА.

Везенков ще взима 20 млн. долара за 3 сезона в новия си клуб.

Георги Глушков - първият в НБА

Преди Везенков само още един българин се е докосвал до най-доброто първенство в света на баскетбола. Това е настоящият председател на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе един сезон 1985-1986 във Финикс Сънс. Той пристига от Академик Варна и се превръща в първия и до миналата седмица беше и единствен българин, който е играл в Лигата на извънземните.

За един сезон при слънцата Глушков записва 49 мача, в които средно по 4.9 точки на двубой, средно по 3.3 борби и средно играе по 15.8 мин. на среща.

Още няколко българи са близо, но всъщност и много далеч от това да заиграят в НБА.

Атанас Голомеев

Първи от тях е легендата Атанас Голомеев, който е считан за най-добрият български баскетболист за всички времена. Легендата на Академик и националния отбор на България е бил силно желан от отбори от НБА. Това става, след като през 1968-ма година той заминава за Канада и играе за колежанския отбор МакГил Редман. Впечатлени от силните изяви на българина няколко клуба от НБА го искат в редиците. До трансфер обаче не се стига най-вече заради тогавашното време на комунизма и той не е допуснат да остане в Америка.

На летни лагери и подготовка

Няколко български баскетболисти са се докосвали до НБА, но са водили само подготовка без да бъдат избирани на драфта. Все пак те са тренирали с едни от най-добрите, но не са успели да стигнат до Лигата на извънземните.

Бойко Младенов

Имено новият отбор на Сашо Везенков - Сакраменто Кингс кани братът на легендарния Георги Младенов в летния лагер на НБА през 2003г. Той обаче не успява да пробие и да си спечели място сред най-добрите.

Тодор Стойков

Един от най-добрите български играчи в края на 90-те до 2010г. играе в Лятната лига на НБА през 2003г. за тима на Кливланд Кавалиърс. В момента Стойков е изпълнителен директор на футболния Спартак Варна.

Филип Виденов

Друг от много добрите български играчи през последните години и капитан на националния отбор. Той играе през 2008-ма година в лятната лига за отбора на тогавшния Ню Орлиънс Хорнетс сега тимът се казва Ню Орлиънс Пеликанс. В момента Виденов е изпълнителен директор на БФБ.

Симеон Найденов

Бившият играч на ЦСКА и Лукойл Академик през 2004г. е част от лятната лига в тима на Далас Маверикс. След края на кариерата си той участваше в реалити предаване и беше в ролята на баскетболен коментатор.

#Александър Везенков #Сакраменто

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници