Почти 20% от случаите на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството

Почти 20% от случаите на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството

pixabay

A A+ A++ A

Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството, информира Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ).

За първите шест месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са извършени 3052 проверки, при които са установени 15 905 нарушения. Свързаните с осигуряване на здраве и безопасност при работа са 6438. По осъществяване на трудовите правоотношения броят им е 9344, от които 1941 са по заплащането на труда, а 1566 са по работното време. Установени са 353 лица да полагат труд без сключен трудов договор, уточняват от Инспекцията по труда.

Оттам уведомяват, че ще бъде засилен контролът по морските курорти. Акцент при проверките е превенцията на недекларирания труд. От ГИТ коментират, че е идентифициран висок риск от използването на недеклариран труд както при сезонната заетост, така и в самите икономически дейности хотелиерство и ресторантьорство. "Следи се и за спазване на разпоредбите по работното време и почивките, както и по заплащането на труда, нарушенията на които са други идентифицирани рискове при сезонната заетост", посочват от агенцията. Проверява се и за законосъобразното наемане на непълнолетни лица и на чужденци от трети държави, в частност за спазване на трудовите права на работници от Украйна.

Инспекцията по труда напомня на работодателите, че с удължения период на временна закрила остава задължението им да информират агенцията за действителното започване на работа на наетите украински граждани, като граждани от трети държави, съгласно чл. 10 ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. От март 2023 г. уведомленията за действително започване на работа на лица от трета държава могат да бъдат подавани и през секция „Електронно подаване на информация“ в Е-ПОРТАЛА на ГИТ.

Писменият трудов договор защитава в най-пълна степен правата на работниците и служителите. Липсата на такъв, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време при работа на пълен работен ден или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила, напомнят от инспекцията.

С 37% се е повишила разкриваемостта наслучаите на работа без трудов договор, съобщиха преди дни от ГИТ.

#хотел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници