28 училища с двойка на матурата по БЕЛ

28 училища с двойка на матурата по БЕЛ

pixabay

A A+ A++ A

Възпитаниците на 28 училища в България са изкарали слаб 2 на държавния изпит по Български език и литература тази година. Оценката все пак не означава, че учениците не са писали нищо, но пък не са успели да покрият норматива от 30 точки, който е необходим за тройка.

В първата десетка на отличниците са гимназии от София, Пловдив и Варна, като под номер 10 е и школо от Бургас, сочат данните в сайта danibon.bg, предоставени от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и Министерството на образованието и науката.

Трябва да се уточни, че класацията е по средните оценки, изкарани на матурата. В нея обаче не се взема предвид броят на учениците, тъй като слабите оценки са предимно от паралелки, в които завършващите средно образование са под десет, а понякога и под пет.

Оценки

В долната част на класацията са предимно средни училища и професионални гимназии по селско стопанство и транспорт, включително и една от София. Абитуриентите от училищата в няколко села - Микрево, Крушари, и градове като Кърджали, Кюстендил, Бобов дол, Дунавци и други също не са успели да прескочат границата, с която може да се зачете матурата като издържана. Те обаче могат да се явят на поправка и евентуално да успеят да вземат зрелостния си изпит по БЕЛ, който е задължителен и без който не могат да получат диплома за завършено средно образование.

Отличници

Нито едно училище не е със среден успех „Отличен“ на изпита по БЕЛ. 91 Немска гимназия в столицата обаче е много близо до тази цел, като средният успех на зрелостниците е 5,43. Веднага след това се подреждат столичната испанска гимназия „Мигел де Сервантес“ и Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” съответно с 5,37 и 5,36. 73-о СУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” също се представя добре със средна оценка 5,23, а Езиковата гимназия в Пловдив е с 5,21. В челната десетка са Първа частна математическа гимназия - София, Математическата гимназия във Варна и Профилираната природоматематическа гимназия “Академик Никола Обрешков” в Бургас.

Променят изпита догодина

Промяна в изпитния формат ще има догодина, но без кардинални промени, тъй като новата учебна година започва след два месеца, обяви просветният министър проф. Галин Цоков в Пловдив. Според него това се налага заради ниските резултати от изпита по Български език и литература на тазгодишните матури. Промените ще се направят след консултация със специалисти в областта на тестологията, за да бъде оценяването по-обективно и адекватно.

Ще се търси и посоката за оценяване на критичното мислене и практическата ориентация на изпита. Нова наредба за качеството на образованието у нас ще въведе стандарт за нивото на обучението. Просветният министър проф. Галин Цоков откри Световния фестивал за Лего роботика в Пловдив.

#МОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници