Дългата ръка на ФСБ? Най-мистериозните смъртни случаи в руския елит

Дългата ръка на ФСБ? Най-мистериозните смъртни случаи в руския елит

Pixabay

A A+ A++ A

От началото на руската инвазия в Украйна много високопоставени лица в руския бизнес и армия загубиха живота си по мистериозен начин.

Имаше случаи на падане от високо, предполагаеми инфаркти, самоубийства, а бившият премиер на богат на петрол руски регион загина, след като беше блъснат от кола.

Леонид Шулман

Транспортният директор на "Газпром" Леонид Шулман загина на 30 януари 2022 г., по-малко от месец преди Русия да нахлуе в Украйна. Тялото му бе открито в банята на къщата му. Смъртта му бе обявена за самоубийство, а властите твърдят, че са открили бележка до тялото му.

Шулман е бил разследван за измама преди да почине. Тялото му е намерено с прорезни рани по китките, а на бележката пишело, че страда от хронични болки, след като е счупил крак.

Иван Печорин

Управляващият директор на авиационната индустрия на Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика (КРДВ) Иван Печорин също загина трагично.

Властите заявиха, че той е паднал от борда на лодка в близост до нос Игнатиев. Според журналисти, когато Иван Печорин е бил намерен, е било безсмислено да го реанимират. Очевидно той е умрял "почти веднага след като паднал зад борда". Твърди се, че е бил пиян като е паднал в морето.

Александър Тюлаков

Тюлаков, още един високопоставен служител на "Газпром" Александър Тюлаков, бе намерен мъртъв в гаража си ден след началото на руската инвазия в Украйна - 25 февруари 2022 г. Смъртта му бе обявена за самоубийство, като се твърди, че до тялото му е открита бележка.

Михаил Уотфорд

Руският олигарх Михаил Уотфорд беше намерен обесен в дома си във Великобритания на 28 февруари 2022 г. Той натрупва богатствата си след разпада на Съветския съюз като нефтен и газов магнат. В началото на 21 век се премества да живее във Великобритания със семейството си, пише Би Би Си.

Василий Мелников

Случаят на Василий Мелников е може би един от най-мистериозните сред загиналите. Той бе открит мъртъв в апартамента си в Нижни Новогород заедно със съпругата си и двете му деца.

Василий Мелников беше собственик на здравната компания "Медстом". Двамата му сина бяха на 4 и на 10 години.

Владислав Аваев

Бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев е поредната мистериозна жертва. Той е убит на 18 април 2022 г. Телата на Аваев, 13-годишната му дъщеря и бременната му съпруга са открити с прострелни рани в апартамента им в Москва, пише "Скай нюз".

Сергей Протосеня

55-годишният бивш председател на "Новатек" Сергей Протосеня бе открит мъртъв във вилата си в Испания на 19 април 2022 г.

Тялото му е намерено обесено на парапет, а дъщеря му и съпругата му са намерени в леглата си с прободни рани.

Първоначалната версия на испанските власти бе, че той е убил семейството си, след което се е самоубил, пише "Инсайдър".

Андрей Круковски

Генералният директор на принадлежащия на "Газпром" курорт „Красная поляна“ край Сочи Андрей Круковски също загина мистериозно на 1 май 2022 г.

Според властите той е е загинал след падане по туристическата пътека към Ачипсиската крепост.

Юрий Воронов

Руският бизнесмен, свързан с енергийния гигант "Газпром" Юрий Воронов, и мултимилионер бе застрелян в имението си.

61-годишният Юрий Воронов, ръководител на логистична компания, която е имала договори с "Газпром" в Арктика, е намерен мъртъв в дома си в богато предградие на Санкт Петербург на 4 юли 2022 г.

Воронов е намерен да плува в басейна с огнестрелна рана в главата, пистолет наблизо и няколко гилзи на дъното на басейна.

Равил Маганов

Председателят на руския петролен гигант "Лукойл" Равил Маганов почина, след като падна от прозорец на болница в Москва, където се е лекувал от сърдечни проблеми.

Маганов се е лекувал в болница в западните покрайнини на Москва, която е известна с това, че лекува руския политически и бизнес елит.

Михаил Горбачов почина в същата болница, пише Би Би Си.

Анатолий Герашченко

Ректорът на Московски авиационен институт Анатолий Герашченко загина в инцидент на 21 септември 2022 г. Според официалните съобщения той е паднал по стълбите в сградата на института.

Павел Пчелников

52-годишният шеф на "Връзки с обществеността" на железопътната компания на Русия Павел Пчелников загина на 28 септември 2022 г.

Тялото му е намерено на балкона на апартамента му с прострелна рана в главата.

Николай Мушегиан

29-годишният Мушегиан е може би най-младата жертва сред загиналите руски олигарски. Той се удави на плаж в Пуерто Рико часове, след като публикува пост в Туитър.

Николай беше съосновател на платформа за търговия с криптовалути.

Владимир Биденов и Павел Антов

Руският политик и бизнесмен Павел Антов мистериозно падна от прозореца си в хотел в Индия на 24 декември.

Владимир Биденов, който се е намирал в същия хотел, умира два дни по-рано от сърдечни проблеми въпреки, че не е боледувал преди това.

Дмитрий Павочка

Бившият мениджър на "Роскосмос" Дмитрий Павочка изгоря жив на 26 януари 2023 г. в апартамента си в Москва. Според властите той е заспал със запалена цигара, която е предизвикала пожар.

Марина Янкина

Янкина, високопоставен руски служител в областта на отбраната Марина Янкина, беше намерена мъртва, след като падна от 48 метра от прозореца на небостъргач.

58-годишната Янкина е ключова фигура във финансирането на войната на Владимир Путин в Украйна като началник на отдела за финансова подкрепа на Министерството на отбраната за Западния военен окръг, който е тясно свързан с инвазията.

Кристина Байкова

28-годишната вицепрезидентка на руската банка Локо-Банк Кристина Байкова е починала след падане от 11-ия етаж.

Кристина Байкова е паднала от прозореца на апартамента си в Москва. Това е най-скорошната мистериозна смърт в Русия, Байкова загина на 23 юни.

Неизвестна е съдбата към момента на двама известни участници във войната с Украйна.

Сергей Суровикин, известен като генерал Армагедон, изчезна мистериозно след бунта на ЧВК "Вагнер" през юни. Местоположението му е неясно, а в сряда от Москва обявиха, че "той си почива и не е на разположение засега".

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин също изчезна от общественото полезрение. Пригожин, който допреди бунта се славеше със силно медийно присъствие, в момента е в неизвестност. След бунта се смяташе, че той е в Беларус, но президентът Александър Лукашенко отрече тези твърдения. Седмици след бунта от Кремъл съобщиха, че Путин се е срещнал с Пригожин след размириците, но не разкриха подробности за сегашното му местоположение.

Мария Нишанджиева, „24 часа”

#мистериозна смърт #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници