ДПС се обяви против увеличението на осигуровките за земеделците

ДПС се обяви против увеличението на осигуровките за земеделците
A A+ A++ A

Числовата комбинация, наречена проект на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване, не предлага нови политики, а само узаконява предизборни политически решения от минали години. Предложеният в този вид проект и особено решението за земеделските производители не ни дава основание да го подкрепим. Това заяви народният представител от ДПС Севим Али по време на дебатите по първото четене на закона за бюджета на ДОО, внесен от правителството.

Депутатът съобщи, че преди второто четене на проекта експертите на ДПС ще направят своите предложения.

Бюджетът, който разглеждаме, е коригираният вариант на Бюджета на ДОО с вносител служебния кабинет от 20.04.2023 година. Този път в спешен порядък проектът е внесен от Министерски съвет с министър-председател Николай Денков, започна изказването си Севим Али.

Тук трябва задължително да споделим, че предложението, което обсъждаме е само на база действащо законодателство - без нови политики с много малки изключения като увеличението на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година, както и промяната на осигурителната основа за самоосигуряващи се земеделски стопани и тютюнопроизводители със 70 лв., коментира Али.

Мантрата, че не се вдигат проценти на вноските е вярна, но тук става въпрос за вдигане на осигурителната основа, заяви той.

В мотивите към Законопроекта е записано, че очакваните резултати от прилагането на проекта на ЗБДОО за 2023 година са свързани с подобряване на финансовата стабилност на Държавното обществено осигуряване и повишаване на доходите от социално осигурителни плащания. Красиви популистки фрази, зад които няма реални аргументи, категоричен бе Севим Али. И попита "за каква финансова стабилност става въпрос, след като зависимостта от Държавния бюджет става все по-голяма.".

В сравнение с отчета за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване за миналата година увеличението на трансфера за покриване на разходите се увеличава с 2,5 млрд. лв. и достига 10 млрд. и 225 млн. лв. Не знам по какъв начин се повишава социалната защита на осигурените лица, като всички (с малки изключения) плащания са замразени на нивата от миналата година, подчерта социалният експерт на ДПС.

Само не казвайте, че осъвременявате пенсиите, защото чл.100 от КСО фигурира още от далечната 2001 година. Това не е нито нова, нито Ваша политика, а е текст от Закона, подчерта Севим Али.

Той коментира и макрорамката на предложения проект.

На първо място предлагате увеличение на приходите в сравнение с отчета за изпълнението на бюджета на ДОО за 2022 г. с около 1,5 млрд. лв., а предвидените разходи се увеличават с 3,7 млрд. лв. спрямо отчета за предходния период, продължи с анализа си народният представител от ДПС.

Той посочи, че на следващо място разходите за пенсии нарастват с 3,533 млрд. лв. спрямо отчета за изпълнението на бюджета на ДОО за 2022 година.

При това въпреки огромния допълнителен разход след осъвременяването на пенсиите с 12% от 1 юли 2023 г. броят на пенсиите под линията на бедност остава около 340 209. В тази категория пенсионери спадат пенсиите, несвързани с трудова дейност - за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за старост, социалната пенсия за инвалидност, наследствените пенсии, персонални пенсии, както и пенсии с намален стаж и пенсии за особени заслуги, подчерта Али.

И сега няколко думи за увеличението на осигуровките за самоосигуряващи се земеделски стопани и тютюнопроизводители. Тук, разбира се, е важно да отбележим, че традиционно се търси връзка между принос и права. Най-честият аргумент е, че след години тези хора ще получават пенсии в минимален размер. Всички тези твърдения не са състоятелни, тъй като един от основните принципи в осигуряването е СОЛИДАРНОСТТА - между поколенията, между тези с високи доходи и лица с ниски доходи, между работещи и безработни. Нещо повече и сега осигурителният принос на тези, които получават МПОСВ е около 70%, заяви Севим Али.

В ситуация на очаквана продоволствена криза да посегнеш на дребните земеделски стопани ми се струва прекалено, категоричен бе той.

В никакъв случай не искам да противопоставям различни групи осигурени, но вижте, например, сектор "Сигурност" - лицата по чл.69 от КСО - при осигурителни вноски от 60.5% за фонд "Пенсии", дефицитът в този фонд е 320 млн. лв. Защо тук и при МПОСВ не се търси връзка между принос и права, а избирателно се вдига базата тъкмо на най-бедните, попита депутатът от ДПС.

Става въпрос не за арендатори и кооперации, а за малкия дребен производител, който търси възможност за оцеляване. Само за информация при база за осигуряване 710 лв. осигурени за всички осигурителни рискове през 2022 година са 15 327 земеделски стопани и тютюнопроизводители и 11 330 осигурени само за пенсия. Останалите до около 100 000 регистрирани земеделци са в сивия сектор, изложи статистиката Севим Али.

При новата осигурителна основа земеделските стопани и тютюнопроизводители ще плащат годишно по около 2854 лв. и 80 стотинки, ако се осигуряват за всички осигурителни рискове. Сумата е непосилна за тези отрудени хора. Техният проблем е не, че не искат да плащат, а че нямат такива доходи от произведената продукция, посочи Севим Али.

Помислете по този въпрос, земеделците гласуват за всички партии и очакванията им са за смирение и подкрепа, обобщи Али.

#ДПС #земеделие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници