Експерти в строителството: Запазват се тенденции, започнали по време на пандемията от COVID-19

Експерти в строителството: Запазват се тенденции, започнали по време на пандемията от COVID-19

pixabay

A A+ A++ A

В строително-инвестиционния бранш се запазват тенденции в предпочитанията, обособили се по време на пандемията от COVID-19, а сегашната криза “удря” вторичния пазар, а не сегмента на луксозни жилища. Това коментира генералният мениджър на инвестиционната компания NovaCity Group Диляна Христова, която прави сравнение и с Румъния, където компанията има партньори, с които работи.

По-големи жилища и собствен двор

Когато купувачите по необходимост започнат да търсят нещо - в случая допълнително помещение в жилище, което да обособят като офис или кът за деца или собствена градина, тези тенденции обикновено не затихват с години, защото на хората постепенно ги оценяват. Статистиката сочи, че хоум офисът все още не е “отживелица”. Инвеститорите все повече се насочват натам, защото това все повече се търси на пазара. Подобна е и тенденцията на пазара в съседна Румъния, става ясно от анализ на компанията NeoCity Group. Обособен работен кът у дома вече е висок приоритет. На пазара се реализират все по-голям брой жилища с балкони, тераси или персонални градини, които предоставят свободен достъп до свежа атмосфера, релакс и отдих, без да се налага да напускат дома си. Предлагат възможност за гъвкавост и адаптация, които да отговарят на изискванията за промяна на разпределението. Това включва „отворени“ планове, които позволяват лесна промяна на конфигурацията, многофункционални стаи, които да служат за различни цели или дизайн с модулни елементи, които могат да се приспособяват при необходимост.

Повече уелнес възможности

Не на последно място е интересно да се открои тенденцията, отчетена от инвеститорите в Румъния. Жилищата с уелнес възможности стават все по-желани от крайните клиенти. Обикновено се залага на фитнес центрове, студиа за йога, пространства за уелнес или имат бърз достъп до паркове и зелени площи.

Обособява се и изискването за добра свързаност и технологии. Това се дължи на факта, че качеството на комуникациите стана жизненоважно по време на пандемията, клиентите започнаха да изискват жилищата да са оборудвани с високоскоростни интернет системи и смарт технологии, които гарантират безпроблемна свързаност, автоматизация и удобство в ежедневието. Вниманието към проблемите на околната среда нараства в глобален мащаб и в последно време инвеститорите отчитат, че клиентите оценяват все повече жилища, които са с висока енергийна ефективност, изградени от устойчиви материали или с екологични системи като соларни панели, събиране и употреба на дъждовните води, озеленени покриви.

Обратна тенденция при имотите с цел инвестиция

По отношение на България - хората, които търсят жилища с цел инвестиция, търсят по-малки. Не само кат брой стаи, но и като квадратура. Общото между България и Румъния е, че купувачите са малко по-предпазливи, но кризата не се отразява на луксозния пазар в сектора. За успокояването на пазара допринася и стабилизирането на цените при строителните материали, където в последните месеци не се наблюдават големи амплитуди.

По отношение на Румъния - инвестиционният климат в страната се повлиява от различни фактори – пандемията, политиката на правителството и пазарните условия. Несигурността и предпазливостта на инвеститорите беляза по-консервативен инвестиционен подход.

През изминалата година румънският инвестиционен пазар постигна рекордните 1.25 милиарда евро от транзакции, сравнено с 890 милиона евро за 2021. Това е най-високата стойност от 2007 г. насам. Въпреки, че 2022 година отбеляза рекорд в инвестициите, първата четвъртина на 2023 бе белязана от повече предпазливост, което доведе до инвестиции в размер на само 135 милиона евро.

#ново строителство #строител #строителство #строителни материали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници