Путин: Не превзехме Киев, защото бяхме помолени за преговори! Сега няма да има мир докато Украйна е в настъпление

Путин: Не превзехме Киев, защото бяхме помолени за преговори! Сега няма да има мир докато Украйна е в настъпление
A A+ A++ A

Владимир Путин не отхвърля идеята за мирни преговори за Украйна, но няма да има прекратяване на огъня, докато украинската армия е в настъпление.

Това заяви президентът на Русия на срещата на върха в Санкт Петербург, заявявайки, че африканските и китайските инициативи могат да послужат като основа за намиране на мир, съобщава БГНЕС.

Вече и Русия, и Украйна казаха, че няма да седнат на масата за преговори, без да се изпълнят определени предварителни условия. Киев каза, че няма да отстъпи никаква територия, докато Москва заяви, че Украйна трябва да приеме "новата териториална реалност".

Но бурята на срещата на върха беше предизвикана от твърдението на Путин, че руската армия се е оттеглила от обсадата на Киев в началото на инвазията миналата година, защото е била „помолена да създаде условия“ за подписване на мирно споразумение.

„По принцип проектът на това (мирно) споразумение беше съгласуван. Но след изтеглянето на нашите войски от околностите на Киев, което беше поискано от нас, за да се създадат условия за сключване на окончателното споразумение, властите в Киев отхвърлиха всички предишни споразумения“, каза Путин, цитиран от Telegram. Както съобщава Republicworld.com, съобщението му за изтеглянето на войските мистериозно изчезна от канала на Кремъл в Telegram. Оригиналният текст е представен на видео и в момента не е достъпен като препис на уебсайта на Кремъл.

В средата на юни Путин също публично показа проект на мирния договор, който двете страни бяха подписали в Истанбул по време на началната фаза на инвазията, също на среща с африкански лидери. Той обвини Киев, че е подписал споразумение с Москва и след това го е хвърлил "на бунището на историята".

„Къде са гаранциите, че в бъдеще няма да отхвърлят отново други договори? Русия никога не отказва преговори“, каза тогава Путин.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници