Зъболекарският съюз: Само 30% от българите си мият зъбите! Много хора не знаят как

Зъболекарският съюз: Само 30% от българите си мият зъбите! Много хора не знаят как
A A+ A++ A

Едва 30% от българите мият зъбите си, показва статистика на Българския зъболекарски съюз. Много по-голям е пък процентът на пациентите, които допускат сериозни грешки при своята дентална хигиена.

"Реално тези 30% знаят как правилно да използват четка и паста. Имаме много ниска здравна култура, защото няма кой да ни научи. Много хора мислят, че кариесът се предава по наследство, незнанието е по наследство", коментира стоматологът д-р Велислава Мазнева в студиото на "България сутрин"

Тя демонстрира в ефира на Bulgaria ON AIR най-добрата четка - тази с равни косъмчета, без допълнителни гумички и украси.

"Важно е всяко косъмче да стигне до зъба. Гумичките задържат бактерии, които след това се разпространяват из зъбната кухина. Една хубава четка за зъби би трябвало да издържи по-дълго във времето, хубавата четка не би трябвало да се сменя на първия или втория месец", заяви стоматологът.

Д-р Мазнева поясни, че четките с твърди косъмчета увреждат емайла. Не препоръчва използването на електрически четки.

"Избягвайте да е повече от веднъж седмично, те са създадени за хора с проблеми в подвижността на крайниците например, за да ги улеснят", уточни тя.

Стоматологът демонстрира правилното почистване на зъбите, което не трябва да се прави с въртеливи движения на четката. А като време за устната хигиена посочи от 3 до 5 минути.

"Масово пастите за зъби съдържат едни и същи съставки. Някои са с хлорхексидин, който е с лечебен ефект, и е добре да се ползва не повече от 2-3 седмици. Пастите с абразивен ефект нараняват емайла, зъбите стават по-бели, но по-чувствителни", заяви д-р Велислава Мазнева.

#зъби #Българския зъболекарски съюз #зъболекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници