Здравословното ни е скъпо: Лаврак по 9 лева, а био лаврак – 30 лева на килограм

Здравословното ни е скъпо: Лаврак по 9 лева, а био лаврак – 30 лева на килограм

pixabay

A A+ A++ A

Колко ни струва здравословното хранене? Изчисления на bTV според препоръчителния списък на Министерството на здравеопазването и средните цени на храните в специализиран интернет сайт и проверка в магазините показват следното:

За да си купим само продуктите за основното меню, което специалистите препоръчват за здравето ни, ще ни трябват около 295 лева на месец. В потребителската кошница са храни като мляко, сирене, яйца, домати, краставици.

За сравнение в Германия същото здравословно меню струва 38 лева - с 87 лева повече, но при друг стандарт на живот. Според националната статистика разходите на човек за храна и безалкохолни напитки у нас за месец са средно 222 лева.Производителите казват, че хората избират българските плодове и зеленчуци, но купуват според джоба си.

Здравните експерти препоръчват консумацията на 12 килограма плодове и зеленчуци месечно, които ни струват около 45 лева.

22% от българите не могат да си позволят месо или риба на всеки два дни. Килограм лаврак струва 9 лева, а био лавракът е на цена от 30 лева за килограм.

На био щанда откриваме на промоция био бадемово мляко, което е намалено от 8 на 6 лева. Кравето мляко струва около 3 и 4 лева.

Статистиката е категорична - всеки пети българин пести от основни продукти заради липса на пари. Въпреки това харчим над 30% от заплата ни за храна и напитки.

#храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници