Михаела Маринова пред Novinite.bg: Музиката е моят наркотик! Вярвам в кармата да постигаш!

Михаела Маринова пред Novinite.bg: Музиката е моят наркотик! Вярвам в кармата да постигаш!
A A+ A++ A

КОЯ Е ТЯ

Михаела Маринова е българска певица, участник и победител във форматите на Нова телевизия „X Factor“, „Маскираният певец“ и „Като две капки вода“. Завършва средно образование с профил Поп и джаз пеене в НМУ Любомир Пипков, след което учи музикално-сценична режисура в НМА Проф. Панчо Владигеров. През годините печели редица конкурси в България и в чужбина. През 2020 Михаела Маринова представя първия си студиен албум, озаглавен „Стъпка Напред”, който включва 12 заглавия и през 2021 печели наградата „Албум на годината”.

Работи в колаборация и записва дуети с редица известни български изпълнители, сред които Любо Киров, Павел и Венци Венц и др.

Дала е своя глас на обичани герои в българските дублажи на анимационни филми, сред които Аристокотките, Книга за джунглата 2, Зън-зън, Мечето Падингтън и други. Част е от артистите на Вирджиния Рекърдс.

На тазгодишния фестивал на изкуствата „Аполония”, който ще се проведе за поредна година в Созопол от 28 август до 5 септември, Михаела Маринова, ще стъпи на легендарната сцена на амфитеатъра на 29 август, където заедно с бенда си, ще представи новите си и най-известни песни.

Тази година участвате в „Аполония”. С какво смятате да покорите взискателната публика на фестивала на изкуствата?

„Аполония” е наистина голяма сцена, за която всеки изпълнител би могъл да мечтае, и е изключителна възможност за мен да се представя на фестивал с такава богата история. Всяка година той се радва на своите твърди фенове -„аполонците”. За мен е чест и удоволствие да бъда на сцена, на която са се изявявали известни имена в музиката, включително Лили Иванова. Затова се подготвям сериозно за участието си заедно с цялата ми банда, която ще е с мен: Ангел Дюлгеров на китара, Пламен Денчев – клавишни, Евден Димитров – бас, Радо Казасов – барабани, гласовите вокали Катя Кръстева и Никола Стойков. Това са хората, без които магията на сцената няма да се случи. Вълнувам се страшно много!

Съвсем скоро приключи първото ви национално турне, което премина в пет от големите градове на страната. Как го оценявате и какви бяха реакциите на публиката?

То стартира през юни и премина през Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и София. Радвах се на прекрасна публика, която буквално крещеше и пееше песните ми, скандираше името ми. Всички сме изключително щастливи от това, което се случи и вече подготвяме следващото турне през 2024 г., а то със сигурност ще е още по-грандиозно и по-голямо от това, което се случи сега.

Специален гост сте в турнето на Любо Киров, с когото имате дуетен хит – „Мога”, на който публиката направо полудява. Как ви хрумна да го създадете? Кой беше инициаторът – Вие или той?

„Мога” като дует се роди много естествено и супер случайно на един от неговите концерти в „София Лайв клуб” . Просто той реши да ме покани на концерта си и каза: „Много искам да те поканя на концерта си и дай да изпеем някое от моите парчета – за самия концерт да го направим като дуетно.” Спряхме се на „Мога” и буквално в рамките на две дни направихме тази „сглобка”. Излизайки на сцената на „София Лайв клуб” тогава, публиката наистина реагира брутално на самото парче и на начина, по който го поднесохме. И малко по-късно след този концерт аз започнах подготовката си върху първия си албум „Стъпка напред” и някак си съвсем естествено дойде идеята и възможността да включим в албума и „Мога”, но с нов аранжимент, изцяло с ново звучене. Новият аранжимент, с който живее вече тази песен, е дело на Ангел Дюлгеров. Това е естественият път на тази песен. Много съм благодарна на Любо! Той е невероятен човек с невероятни душа и сърце, обича да се раздава за хората, които наистина цени и обича в живота си, и винаги е успявал да ми подаде ръка, да ме насърчи и да ме поучи в доста от ситуациите в живота ми. Приемам го като един от специалните хора по пътя на моята кариера в музиката. Така че поканата, която получих, да участвам като специален гост в турнето му, силно ме развълнува. Нетърпелива съм, защото освен дуета „Мога”, ще изпълним и други неща заедно. Ще ги запазя обаче в тайна, за да не ракривам изненадата. Знам, че ще е пълно навсякъде, защото всички обичаме Любо Киров. Нямам търпение!

Бихте ли открехнали завесата и за участията си в концертите на Максим Ешкенази?

С Максим работим от много години заедно и отново някакси много естествено стана нашата среща. Сигурно звучи много странно, но досига в живота ми нищо не се е случвало насила, с напън и безобразни усилия. Напротив, нещата се случват по най-красивия и естествен начин. Затова се чувствам супер щастлива и се наслаждавам на всички тези мигове. Благодарна съм, че Силата е с мен! Голяма красота се случва всеки път на сцената с Максим Ешкенази и със симфоничния оркестър зад нас. Това е една съвсем друга атмосфера. Моите концерти са с банда, а тук говорим вече за симфоничен оркестър. Разликата не е малка и нещата звучат по коренно различен начин. Магията, в която се потапяш, е неописуема.

В този смисъл вярвате ли в кармата и предопределението?

Да, вярвам! Вярвам в Кармата, вярвам в Съдбата, вярвам, че човек желае ли човек нещо много силно, иска ли го, труди ли се за него всеки ден, просто е неизбежно по някакъв начин то да не се случи, да се сбъдне мечта! Да, може да не е веднага, може да отнеме години, докато стигнеш до това, което искаш, но вярвам, че ще го постигнеш. Вярвам, защото вече съм свидетел на неща, които се случват по този начин – и не само от моя личен опит. Виждам как на доста от приятелите ми от моя кръг нещата им се сбъдват, случват се – неща, които наистина са си пожелавали и са ги искали страшно много. Просто когато си добър човек, Съдбата ти се усмихва!

Какво представлява Вашият проект „Само ти”?

Това е едно много лятно парче от втория ми студиен албум, забавно, енергично и много щастливо, ведро. Такива песни ми се случват рядко, защото аз съм по-скоро драматичен изпълнител, който обича да пее за разочарованията и болката в любовта. Тази песен обаче говори за нещо друго - за една тръпка, закачка, страст и огън, който гори и изпълва душата ми с летеж. Така че тя е много подходяща за това лято. Преди дни излезе на видео, така че ще може да звучи по всички тв ефири и канали, да радва хората и да им носи добро настроение.

Да очакваме ли от Вас още една „стъпка напред” – трети албум, и кога?

О, да, разбира се. Задължително го очаквайте , без да се колебаете. Той ще се появи скоро, най-вероятно няма да е през тази година, но през следващата със сигурност. Ще се потрудя много, за да зарадвам свите любими почитатели и приятели.

Участвахте и победихте в „Маскирания певец”, чието повторение тече в момента. Трудно ли беше да пеете с костюма на Гарвана, та отгоре на всичко и да победите, при това не какви да е съперници?

Михаела Маринова като Гарвана
Снимка: Facebook/ Маскираният певец

Преди дни бях с компания и гледах един от епизодите, който ме върна и потопи в атмосферата на шоуто. В този момент се обърнах към приятелите си и им казах: „Леле, хора, вие представяте ли си, че съм минала през това и съм излязла като победител от него?” Просто се върнах в тези месеци, беше много сложно, дори и психически да понесеш цялата тази игра, защото трябваше да криеш от най-близките си хора. Никой не трябваше да знае, че участваш, а това много тежеше – три месеца да криеш от майка си (а вие знаете колко силна интуиция имат майките към децата си). Това беше голяма тегоба за мен. Но знаех колко много ще зарадвам и изненадам близките си, когато разберат, че съм участник, без значение дали побеждавам, или не – те винаги следят всички тв и музикални предавания. Костюмът беше безкрайно тежък. Аз тежа 48 кг, а костюмът беше към 30-35 кг.! Можете да си представите какво съм носила на плещите си. И беше безобразно топло под маската, некомфортно и много трудно за пеене – въздух почти не ти достига. Изобщо никак не е лесна задача. А и съперниците, разбира се, са безкрайни професионалисти и всеки от тях е много добър в това, което прави - имаше и актьори, и модели, освен певците.

Но когато участвам в подобни формати, идеята ми е победата да не е на всяка цена. Казвам си, че влизайки в такова нещо, ще дам не 100, а 200% от себе си, най-доброто, а пък вече каквото ми е писано или както се казва „каквото сабя покаже”. Това изобщо е моята формула за успех – да бъда себе си и да не се пренавивам.

Не мога да не ви попитам и за „Капките”, които печелихте два пъти. Кой беше най-трудният образ, в който се вживяхте? А кой ви беше най-лесен и близък?

Михаела като Софи Маринова - "Бурята в сърцето ми" | Като две капки вода - Vbox7
Стоп кадър/НОВА

Сещам се за първия път, когато участвах и правих образа на Ариана Гранде. Беше много труден образ за мен. Всъщност най-успешните образи са и най-трудните за мен. Софи Маринова ми беше изключително сложна – и като глас, и като присъствие, поведение, изобщо отвсякъде и изключително трудна за наподобяване. Елвис Пресли също беше един от трудните образи. Но със сигурност всеки от тях представляваше усилие за мен. Не мога да кажа, че минах лесно през това шоу. Костваше ми много пот и репетиции.

Очевидно това лято е много натоварено за вас. Ще успеете ли да си отдъхнете от многобройните сценични изяви?

Винаги успявам да открадна две седмици с моето семейство за почивка, но тази година няма да са толкова, а по-малко, защото поканата за турнете с Любо дойде много внезапно и ще се наложи да се прибера в България . Но все пак ще успея да си открадна едни десетина дни за почивка. Те са ми напълно достатъчни, защото професията ми, изобщо това, което правя, ми носи огромно удоволствие. Факт е, че в един момент „забиваш” и трябва да отпуснеш душата, за да не си под напрежение, но аз не мога без цялата тази лудница покрай мен! Вече не мога да бъда като нормалните хора. И ако няма какво да правя в професионален план, се чувствам като болна, толкова ми е зле, че не се понасям. Музиката е моят наркотик! Така че почивка от 10 дни ще ми е напълно достатъчна.

Имате ли определен режим на хранене, за да поддържате тези крехки 48 кг, или енергията и калориите, които изразходвате на многобройните си концерти и участия са достатъчни, за да изглеждате по този великолепен начин?

Наистина участието ми в концерти изгаря много калории и се смъкват килограми, особено от начина, по който се движа по сцената. От нея слизам буквално мокра, все едно съм са ме залели с кофа вода. Но се старая да изглеждам добре - ходя на фитнес и плуване, тичам, правя спа процедури, сауна, парна баня, масажи. Изобщо напоследък осъзнах, че човек трябва да се грижи за тялото си, ако иска то да му служи дълго във времето. Защото ние го товарим с какво ли не всеки ден и не му даваме грам въздух и почивка, за да отдъхне. Аз тренирам три пъти седмично, на масаж съм два пъти в месеца, плувам всеки понеделник. Така се старая да поддържам тялото си в добра форма. Още повече, че поддържайки го, аз се представям и по-добре на сцената, разполагам по-добре с въздуха си, двигателната ми култура е съвсем различна. А като хранене единственото, което съм спряла напълно от две години, е хлябът и всички тестени изделия. Да, хапвам от време на време спагети, случва се веднъж месечно да си взема и пица. Преди време хлябът като цяло редовно присъстваше в ежедневното ми хранене, но осъзнах, че това някакси ме е задръствало. Естествено, имаше и тренировки. По принцип гледам да си угаждам по някакъв начин, за да се чувствам добре. В никакъв случай не искам да стигам до болница от слабост, така че е важно човек да поддържа някакъв баланс.

Какво Ви предстои в близко време, освен турнетата с Любо и участията?

Предстои да се случат много неща в интернационален план, защото знаете колко са големи стремежите ми към световната сцена. С Вирджиния рекърдс полагаме големи усилия това да се случи. През октомври отново ще има SOFIA SONGWRITING CAMP, на който ще присъстват много големи професионалисти и продуценти, които имат песни и продукция, влизаща в най-голямата световна класация – тази на Билборд. Хората, с които работим на тези лагери, всъщност са в топ 5 на най-добрите в света, така че предстоят много емоционални и красиви моменти, затова стискайте палци!

Интервю на Ани Романова

#Михаела Маринова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници