Рекордна пандемия от самоубийства залива САЩ - 49 500 за миналата година

Рекордна пандемия от самоубийства залива САЩ - 49 500 за миналата година
A A+ A++ A

Според нови правителствени данни през миналата година в САЩ са се самоубили около 49 500 души, което е най-високият брой досега, предаде Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които публикуваха данните, все още не са изчислили процента на самоубийствата за годината, но наличните данни показват, че самоубийствата в САЩ са по-чести, отколкото когато и да било от началото на Втората световна война.

Експертите предупреждават, че самоубийствата са сложни и че увеличаването им може да се дължи на редица фактори, включително по-високи нива на депресия и ограничена достъпност на услугите за психично здраве.

Но основният фактор е нарастващата наличност на оръжия, казва Джил Харкави-Фридман, старши вицепрезидент по изследванията в Американската фондация за предотвратяване на самоубийствата.

Опитите за самоубийство с използване на оръжие завършват със смърт много по-често, отколкото тези с други средства, а продажбите на оръжия са се увеличили - огнестрелните оръжия се намират във все повече домове.

Неотдавнашен анализ на Университета "Джон Хопкинс" използва предварителни данни от 2022 г., за да изчисли, че общият брой на самоубийствата с огнестрелно оръжие в страната е нараснал миналата година до исторически максимум. За първи път броят на самоубийствата с огнестрелно оръжие сред чернокожите тийнейджъри надминава този сред белите тийнейджъри, установяват изследователите.

Самоубийствата в САЩ постоянно се увеличават от началото на 2000 г. до 2018 г., когато националният показател достигна най-високото си ниво от 1941 г. насам. През тази година са регистрирани около 48 300 смъртни случая от самоубийства - или 14,2 на всеки 100 000 американци.

Миналата година, според новите данни, броят им е скочил с повече от 1000, до 49 449 - около 3% увеличение спрямо предходната година.

Най-голямото увеличение се наблюдава при възрастните хора. Смъртните случаи са се увеличили с близо 7% при хората на възраст от 45 до 64 години и с над 8% при хората на 65 и повече години. Особено при белите мъже процентът е много висок.

Много хора на средна възраст и в напреднала възраст изпитват проблеми като загуба на работа или загуба на съпруг/съпруга и е важно да се намали стигмата и другите пречки пред тях да получат помощ, каза д-р Дебра Хури, главен лекар на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Самоубийствата при хората между 25 и 44 години са нараснали с около 1%. Новите данни сочат, че самоубийствата са станали втората водеща причина за смърт в тази възрастова група през 2022 г., в сравнение с № 4 през 2021 г.

БТА

#САЩ #самоубийства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници