Повече от 13 000 зрелостници на матура по БЕЛ днес

Повече от 13 000 зрелостници на матура по БЕЛ днес
A A+ A++ A

Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. Първата матура е днес – по български език и литература, и до нея са допуснати 8612 зрелостници, които ще бъдат разпределени в 280 училища.

Ангажирани са 2913 квестори. Изпитът започна в 8:30 часа. Влизането в залите ще става със служебна бележка за допускане до него и с документ за самоличност, поне 30 минути преди началото на матурата.

На матурите се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Максималният брой точки е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка „Среден (3)“.

Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август.

На 28 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) през месец май тази година се състоя на 19 май – в 750 училища и в 4200 зали, съобщи тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За матурата тогава бяха ангажирани над 9000 квестори.

Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част – до 60 минути повече.

На 23 май се състоя вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация – за учениците, които учат в професионални гимназии.

#матура #матура по български език и литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници