Най-многолюдната страна в света - Индия, сменя името си! Вижте как ще е новото

Най-многолюдната страна в света - Индия, сменя името си! Вижте как ще е новото
A A+ A++ A

На 18 септември парламентът в Индия - отскоро най-многолюдната страна, след като изпревари Китай, се събира на извънредно заседание, на което се очаква посредством конституционни промени името на многолюдната азиатска държава да се промени и тя да се казва Бхарат.

Премиерът на страната Нарендра Моди вече използва бъдещето наименование на Индия при надписването на поканите за световните лидери за форума на Г-20.

Председателят на адвокатската колегия на Върховния съд Адиш Агарвала обясни, че правителството на Моди е изпълнило всички изисквания по закон за промяна на името.

Разцвет

Държавата ни ще се разцъфти много повече, когато се казва Бхарат. С името Индия ни наричат само британците, коментира Агарвала, цитиран от 20minutos.

Бхарат е едно от древните имена на Индия, което в последните години започна да се налага в политическото и публично пространство на страната.

Новината беше приветствана от много хиндуистки националистически лидери от управляващата партия "Бхаратия Джаната" на Моди, които заявиха, че то представлява отхвърляне на колониалното наследство на страната.

Но опозиционните групи поставиха под въпрос мотивацията и времето за използване на "Бхарат", което се харесва на хиндуистката националистическа база на министър-председателя.

Вълнение

Нямаше незабавни коментари от страна на Моди, които да подсказват, че той ще предприеме стъпки за официална промяна на името на страната. Но индийските медии съобщиха, че неговата партия може да предложи промяната на предстояща сесия на федералния парламент.
Склонността на премиера към внезапни политически ходове, целящи да развълнуват поддръжниците му, включително внезапната забрана на най-големите банкноти в страната, го направи по-популярен сред неговите съмишленици.

Думата „Бхарат“ има санскритски произход и е официалното име на нацията на хинди, но при комуникацията на английски език с други държави се използва Индия. В Конституцията на страната името се използва само веднъж - "Индия, т.е. Бхарат, е съюз на държавите", се казва в член 1.

"Индия, това е Бхарат. Има го записано в Конституцията", заяви пред информационна агенция Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на Индия. "Приканвам всички да я прочетат", добави той.

#Индия #Бхарат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници