ЕС не признава изборите в анексираните от Русия украински области

ЕС не признава изборите в анексираните от Русия украински области

pixabay

A A+ A++ A

Европейският съюз категорично осъжда произвеждането на незаконни избори в Крим, Севастопол и в други части от украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Това се казва в изявление на върховния представител по външна политика и сигурност Жозеп Борел по повод проведените между 8 и 10 септември избори в незаконно окупираните от Русия територии на Украйна.

Категорично отхвърляме този пореден безполезен опит на Русия да легитимира незаконния си военен контрол и опит за анексиране на части от украински територии, се казва в изявлението на Борел. Според него това е още едно явно нарушение на международното право, включително Хартата на ООН и независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Европейският съюз не признава и няма да признае нито провеждането на тези така наречени "избори", нито техните резултати, се казва още в изявлението на дипломат номер 1 на Европа. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, казва още Борел.

В изявлението се припомня, че тези незаконни така наречени „избори“ в Украйна са се провели на фона на принудителното и незаконно предоставяне на паспорти от страна на Русия, включително на деца, принудително преместване и депортиране, широко разпространени и системни нарушения и злоупотреби с правата на човека, както и сплашване и нарастващи репресии срещу украински граждани в окупираните територии на Украйна.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници