Експерт със съдбовна прогноза за лихвите и имотите

Експерт със съдбовна прогноза за лихвите и имотите

pixabay

A A+ A++ A

Не виждам причини инфлацията да се активизира рязко и централните банкери да вдигат лихвите. Те се задържат на доста високи нива. Това каза главният инвестиционен консултант на голяма брокерска компания Цветослав Цачев пред Радио "Фокус“.

Той коментира, че данните от пазара на труда в САЩ са добри от гледна точка на това, че заплащането за труд вече не расте толкова бързо

"Данните показват и това, че в строителството няма съкращения на работна ръка все още, т.е. този сектор продължава да се развива сравнително добре. Това се възприема добре от инвеститорите.

Виждаме добра реакция на пазарите и на инвеститорите, защото данните от САЩ, които са по-скоро лоши, отколкото добри, водят до промяна на очакванията за лихвената политика. Инвеститорите се настройват към това, че няма да има повече повишаване на лихвите и в един момент следващата година ще има намаляване на лихвите, което да бъде стимулиращо за икономиката“, обясни експертът.

Очакванията му обаче са през следващите няколко месеца да се появят сътресения на имотния пазар, тъй като цените на имотите падат драстично и наемите също започват да се движат надолу.

Цветослав Цачев отбеляза, че от средата на август се наблюдава покачване на американския фондов пазар и възстановяване спрямо регистрирания спад през първата половина на годината. При еврото обаче покачване не се наблюдава.

"Когато пазарът върви нагоре, когато се появява апетит към рискови активи и инвеститорите са склонни да очакват активизиране на растежа, да плащат повече за акции, тогава и еврото върви нагоре. Това е връзката между тези два пазара. Сега не видяхме при растежа на американския пазар това да се случва с еврото.

Това според мен показва, че големите играчи се фокусират преимуществено върху лихвената политика в САЩ с очакванията, че вече няма да има кой знае каква промяна, но най-вече и предпазливостта към рисковите инвестиции, към това, че е по-добре да се паркират пари в доларови активи, да стоят на американски книжа, в случай че икономиката започне да върви надолу.

Ако влезе в криза, това ще доведе до значително засилване на долара. Смятам, че този сценарий стои на дневен ред през следващите няколко месеца. Поведението на инвеститорите по отношение на доларовите активи и валутния пазар не е нещо, което се променя в рамките на седмици, и по-скоро показва тази предпазливост“, коментира консулантът.

В Азия също се наблюдават интересни тенденции, посочи Цветослав Цачев. "Китайската валута се обезценява силно, но не свързвам това само с финансовите проблеми в Китай, а и с това, че китайската икономика има нужда от тази обезценка на валутата. В някаква степен тя е добре дошла за инфлацията на световните пазари. Обезценката на юана води до намаляване на цената на индустриалните китайски стоки, а това означава по-евтин внос и от там – намаляване на инфлацията чрез компонентната на вносните промишлени стоки“, обясни той.

Японската йена пък е валутата, която се обезценява най-силно сред валутите на големите страни през последните години, отбеляза Цачев. "Разликата е чувствителна на годишна база. Причината е свързана не само със забавения икономически растеж, който има от десетилетия, а и с това, че инфлацията започва да се покачва за пръв път от десетилетия, а в същото време централната банка държи доходността в страната на много ниски нива. Това, което се случваше преди година и половина в САЩ, се случва и там, само че там промяната на лихвата не се очаква да компенсира тази негативна доходност и това много рязко води до обезценка на валутата и вероятно ще доведе до много сериозни финансови проблеми в бъдеще, в перспектива 3 до 5 години“, прогнозира експертът.

Той коментира още, че индустрията в Европа и особено в Германия се забавя силно. Великобритания обаче успява в някаква степен да се справи доста по-добре и основната причина за това е, че тя не разчита толкова силно за суровини от Русия. Затова и британският паунд стои по-добре, добави Цветослав Цачев.

#имот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници