Над 2 хил. жертви на бурята „Даниел“ в Либия

Над 2 хил. жертви на бурята „Даниел“ в Либия

X

A A+ A++ A

Повече от 2000 души в Либия са загинали в резултат на тежките наводнения, предизвикани от бурята "Даниел", която връхлетя източната част на страната, съобщи Си Ен Ен.

Ръководителят на подкрепеното от парламента правителство на Източна Либия Осама Хамад обяви броя на загиналите, според доклад на държавната информационна организация Libyan News Agency (LNA).

"Осама Хамад заяви в изявления за пресата, че жилищни квартали са изчезнали, след като пороите са ги помели в морето заедно с хиляди техни жители, а ситуацията е катастрофална и безпрецедентна за Либия", съобщи LNA.

На кадри, споделени в социалните медии, се виждат потопени автомобили, срутени сгради и потоци вода, които се стичат по улиците.

Хамад призова медицинския персонал и асистенти да отидат в силно засегнатия град Дерна в Източна Либия, за да окажат незабавна помощ.

Телефонните линии в града са прекъснати, а снимки, споделени от Червения полумесец, показват силно наводнени улици.

Червеният полумесец в Бенгази съобщи, че според него в Дерна са загинали между 150 и 250 души.

Болниците в източния град Байда бяха евакуирани след тежки наводнения от валежи, причинени от силна буря, показаха видеоклипове, споделени от Медицинския център на града във Facebook.

Този дъжд е резултат от остатъците от много силна система с ниско налягане, която беше официално наречена буря „Даниел“ от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа.

Бурята донесе катастрофални наводнения в Гърция миналата седмица, преди да се премести в Средиземно море и да се развие в тропически циклон, известен като медикан. Тези системи могат да донесат опасни условия в Средиземно море и крайбрежните държави, подобно на тропическите бури и ураганите в Атлантическия океан или тайфуните в Тихия океан.

Остатъците от бурята засягат Северна Либия и бавно ще се насочат на изток към Северен Египет.

"Организацията на обединените нации в Либия следи отблизо извънредната ситуация, причинена от тежките метеорологични условия в източната част на страната", заяви Мисията на ООН за подкрепа в Либия в публикация в ‚X“.

#Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници