15 септември е - напред - науката е слънце! На добър час, малки и големи ученици в 2349 школа

15 септември е - напред - науката е слънце! На добър час, малки и големи ученици в 2349 школа
A A+ A++ A

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Музика, цветя, балони, много цветни и усмихнати са лицата в училищните дворове – и на ученици, и на учители, и на родители.

Но защо е избрана точно датата 15 септември…?

До 1921 г. учениците в България са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919-а на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията си „Български земеделски народен съюз“. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината – за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.
През 2001-ва, когато министър на образованието е Сергей Игнатов, се заражда идеята учебният процес в училищата отново да стартира на 1 септември. Но това не се възприема добре и до промяна не се стига.

Иначе в много страни около България учебната година стартира на първи септември. Така е в Чехия, в Русия и в повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат – първият звънец бие чак на 1 октомври.

В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават – така е във Франция, Германия, Великобритания и т.н.

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни – сакура. В Австралия пък учебната година започва през февруари.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

На днешния 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища. Над 57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи клас, а 702 000 ще са децата от първи до дванадесети клас. За тях ще се грижат 73520 учители. В 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в 2 български държавни училища. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

Акад. Денков каза, че 507 училища са със завършени ремонтни дейности преди 15-ти септември, 240 са в процес на завършване до първия учебен ден, а в 63 училища ще има ремонти, но процесът ще е организиран, така че да не се пречи на учебния процес. “Проверени са 584 автобуса, издадени са 200 предписания за малки технически проблеми. Няма констатирани сериозни пропуски. От 15 до 21 септември проверките по пътищата ще продължат. Извършваме и проверки свързани с детското и училищното хранене”, обяви премиерът.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков уточни, че в малките населени места проблем е откриването на учители по математика и природни науки, но увери че работят по програми, за да може този проблем да бъде решен.

“Няма да останат незаети работни места за учители по отделни учебни предмети”, увери той.

Проф. Цоков уточни, че 90% от училища в България са на едносменен режим, а преминаването на останалите 10% от двусменен на едносменен режим е свързано с реализация на проекти, някои от които от ПВУ. Той каза, че двете инвестиционни програми включени в Бюджета за 2023г. са дали възможност в бъдеще да се строят повече училища и детски градини.

Премиерът уточни, че на 15-ти септември той ще посети училището, което той самият е завършил, а именно Националната природоматематическа гимназия, а впоследствие ще посети и училище в Пловдив.

Министърът на образованието разкри, че ще открие първия учебен ден в 107-мо основно училище в София, а след това ще вземе участие в парламентарния контрол.

#15 септември #първи учебен ден #училища #училищата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници