Свинското месо е най-скъпо в Северозапада

Свинското месо е най-скъпо в Северозапада

pixabay

A A+ A++ A

Свинското месо продължава да поддържа високи цени, отчита правителственият сайт foodprice.bg, който следи цените на дребно.

Най-скъпо месото на дребно се предлага във Враца, като средната цена е 14.23 лв. за килограм. Сравнително скъпо е свинското и в съседните Монтана и Видин - 14,18 лв., докато средната цена на килограм свински бут в страната е 12.71 лв., почти с два лева надолу, сочат данните от сайта. Платформата показва и значителни разлики в цената между регионите. Причина за по-високите цени в Северозападна България е по-малкия пазар, обясняват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Проверка на Радио ВИДИН показа, че в някои магазини за месо цената на свински бут достига до 16 лв. за кг., свински врат - 14 лв., месото за готвене е 11 лв., контрафилето - 13 лв., ребрата - 15 лв.

"За мен цените са нормални, често купувам... Има покачване на цените, но наскоро - не... Аз си купих рагу за кучета, но за хората е по-скъпо. Пържолите са на цени около 11 лв., значи нагоре са цените в сравнение с два месеца преди... А за пазара да не говорим, там цените са безумни, не е добре... Купувам свинско от време на време, но то е калорично свинското и е добре да се хапва... Скъпичко ми се струва, месото за готвен е 10 лв. Не може да работя за 700 лв., а килограм боб е 6 лв. и нещо, взех си свински кожички за 2 лв. Струва ми се, че цените са надвишени жестоко... На ден 50 лв. не ти мърдат, ако решиш да пазаруваш... Високи са цените, невъзможни", казват видинчани.

Според Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, свинското месо трябва да поевтинява, тъй като и фуражите са с по-ниски цени. Но видинчани коментират, че щом веднъж дадена стока е поскъпнала, трудно цената намалява.

Според работещи в транжорни е нормално свинското да е около 15 лв., тъй като в Северозапада работи само една свинеферма, която е в Дунавци. Цената на трупното месо е 8 лв., като се добавят разходите за транжиране, хладилници, превоз цената от 15 лв. е обоснована.

Анализите сочат още, че близо 60 на сто от свинското месо у нас е внос.

#свинско месо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници