Словашкият Орбан - Роберт Фицо, връща митническите проверки на границата с Унгария

Словашкият Орбан - Роберт Фицо, връща митническите проверки на границата с Унгария
A A+ A++ A

Бившият словашки премиер Роберт Фицо, чиито възгледи са близки до тези на Виктор Орбан, спечели парламентарните избори със своята партия "Смер - Социална демокрация". Той заяви, че очаква президентът да му връчи мандат за съставяне на правителство и прогнозира, че преговорите за коалиция може да траят най-малко две седмици, предаде Ройтерс.

Фицо, който по време на кампанията обеща да прекрати военната помощ за Киев, заяви на пресконференция, че Словакия има по-големи проблеми от помощта за Украйна, но ще направи всичко възможно за започване на мирни преговори за Украйна. Той подчерта, че позицията му е непроменена, съобщава БНР.

"Готови сме да помагаме на Украйна за хуманитарните ѝ нужди и за възстановяването ѝ, но позицията ни относно въоръжаването ѝ е известна", отбеляза Фицо.

"Смятаме, че Украйна е огромна трагедия за всички. Ако на "Смер" бъде възложено да сформира правителство ..., ще направим всичко по силите си да организираме мирни преговори възможно най-скоро", заяви пред журналистите Фицо, цитиран от АФП.

Външнополитическата ориентация на Словакия няма да се промени, но това не означава, че няма да се отнасяме критично към някои въпроси, свързани с ЕС, каза още той.

Бившият премиер заяви също, че ще бъдат възобновени граничните проверки по границата с Унгария. Словакия трябва да поднови граничния контрол с Унгария, за да намали притока на нелегални мигранти, каза той и допълни, че това е един от първите приоритети на потенциалното му правителство.

Министърът на външните работи на Унгария приветства победата на Фицо, като заяви, че той споделя позицията на унгарското правителство по въпроси като миграцията и войната в Украйна.

"Роберт Фицо има същите възгледи по въпросите за войната, миграцията и половете. Победата му дава сериозна възможност за укрепване на Вишеградската група", написа външният министър Петер Сиярто във Фейсбук.

Президентката на Словакия Зузана Чапутова каза, че днес ще даде на победителя от изборите мандат за сформиране на правителство, което значи, че бившият премиер Роберт Фицо ще получи първи възможността да направи коалиция, предаде Ройтерс.

Чапутова не назова по име партията на Фицо "Посока - социална демокрация". Партията спечели изборите с 22,94% от гласовете, а либералната партия "Прогресивна демокрация" остана с 17,96%. В парламента места спечелиха още пет партии.

Вчера Фицо получи поздравления и от Корнелия Нинова, която написа силни думи след успеха на своя "приятел".

#Роберт Фицо #Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници