Защо израелското разузнаване се провали?

Защо израелското разузнаване се провали?

Стоп кадър/YouTube/The Guardian

A A+ A++ A

Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел от самото си създаване през 1987 г. - в началото на Първата палестинска интифада. Конфликтът тепърва се разгаря, като израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани снощи да унищожи радикалната групировка, която взе властта в ивицата Газа през 2007 г.

Стотици убити израелци, палестински бойци, сеещи смърт в израелски градове, кадри на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо, до вчера, пише в анализ николай Стаоев от БТА.

В събота сутринта, след като хиляди ракети полетяха и вероятно стотици палестински бойци проникнаха в Израел от ивицата Газа, движението Хамас обяви, че е започнало "военна операция" срещу еврейската държава, за да сложи край на поругаването на ислямски светини и на посегателствата срещу палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии. Впрочем движението, обявено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на съществуване на Израел.

Напоследък ситуацията в Близкия изток отново се изостри, особено на Западния бряг на река Йордан, отбелязва ДПА. В четвъртък и петък четирима палестинци бяха убити от израелската армия на окупираната територия.

При все това такова голямо нападение от ивицата Газа, от която Израел се изтегли през 2005 г. и оттогава държи под блокада, е огромна изненада. И докато сраженията още продължават, един въпрос вече неминуемо стои на дневен ред: как израелското разузнаване, което има легендарна репутация и е смятано едва ли не за най-доброто в света, не успя да предотврати, или поне да узнае нещо, за операция от толкова голям мащаб.

#Израел #"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници