Ръст на фалшивата козметика на пазара

Ръст на фалшивата козметика на пазара

pixabay

A A+ A++ A

Парфюми менте заливат пазара. Това лято митничарите са задържали над 6 млн. фалшиви стоки - голяма част от които са имитации на световни марки в козметиката, предава NOVA. Ментетата се продават основно в интернет и примамват потребителите с атрактивни цени. Ръст на фалшивите парфюми, гримове и кремове, показват проверките и на инспекторите от патентното ведомство.

От началото на лятото всеки месец митничарите задържат средно по 2 млн. фалшиви стоки - като само през септември на границата са спрени 18 пратки с над 80 000 стоки менте - сред които и близо 36 000 опаковки фалшиви парфюми, внос за България. Козметиката влиза в топ четири на фалшифицираните стоки, които властите на границата конфискуват. Парфюмите менте имитират водещи световни марки, предлагат се на атрактивни цени и се пласират до потребителите най-вече чрез онлайн търговия. Най-често пътят им до търговската мрежа у нас започва от Турция, Хонконг, Китай, Иран и Индонезия. От патентното ведомство също отчитат ръст на фалшивата козметика, която достига до пазара.

Преди дни Марина Тачева поръчва любим парфюм през интернет. Според офертата - на световна козметична марка. Още при първите дни, в които използвала продукта обаче - остава неприятно изненадана. „Първо, че е нетраен. Получи се зачервяване на кожата. Ароматът е никакъв”, посочва Марина Тачева, потребител.

Офертата била с атрактивна цена и огромна отстъпка. Но качеството не съответствало на оригинала. „Просто са несъизмерими цените на една марка, която е световно утвърдена, и на цена, която се предлага в мрежата. Колкото и да е намалена, не може да звучи реално. Това е като виното, което си купуваш – по-евтино, но се оказва, че в него няма грозде”, посочва Марина.

Така тя разбира, че е попаднала на парфюм-менте. Подобни сигнали от измамени с фалшива козметика буквално заливат форумите в интернет.

Все повече сигнали за козметика-менте достига и до вносителите и търговците на оригиналните козметични марки у нас.

„Имаме сигнали от потребители, които са ползвали фалшива козметика. За съжаление с последици. Говорим за бяла козметика, парфюми основно, грижа за кожата – за съжаление там последиците за потребителя са най-видими. Нито един продукт не е български, основно от трети страни – от Далечен Изток, през Турция”, посочва Гергана Андреева от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

Според бранша – фалшификаторите стават все по-изобретателни, а ментетата все по-опасни за потребителите. „За съжаление това са продукти, които не отговарят на основните изисквания за безопасност на козметични продукти. Съдържат съставки, които не са разрешени или са по-големи концентрации, водят до различни проблеми”, твърди Андреева.

Все повече от клиентите на този козметичен салон идват тук за консултация след като са попаднали на некачествени имитации на продукти за здраве и красота, които използват всеки ден.

#парфюм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници