Израел се обединява около една голяма цел - заличаване на Хамас от лицето на Земята

Израел се обединява около една голяма цел - заличаване на Хамас от лицето на Земята
A A+ A++ A

Обичайно оживените улици на Тел Авив са празни, училищата са затворени, полетите са отменени и голямо газово находище е затворено. Мъже от всички възрасти са призовани в своите военни части, стотици хиляди слагат униформи.

Израел се готви да унищожи военната инфраструктура на "Хамас" в ивицата Газа след ужасяващата атака, която уби стотици израелци, повечето от които цивилни. Политическите разногласия, които изкараха антиправителствени протестиращи по улиците в продължение на девет месеца, изчезнаха пред лицето на клането на "Хамас" през уикенда и страховете, че конфликтът може да се разпространи в Ливан.

Опозицията се съгласи с премиера Бенямин Нетаняху за сформиране на извънредно военно правителство и то беше съставено в сряда. Протестното движение, противопоставящо се на усилията на правителството да отслаби Върховния съд, измести фокуса си върху набирането на пари и подпомагането на семействата и войниците на юг, работейки с властите, които презираха.

И все пак остава под въпрос колко дълго страната ще остане подтик зад това, което обещава да бъде тежка кампания, продължаваща месеци. Докато Нетаняху ще остане на власт, провалите в разузнаването и сигурността също шокираха нацията. Вероятно той ще плати политическата цена за това точно както направи Голда Меир във войната от 1973 г., когато Сирия и Египет изненадаха Израел. Месеци по-късно тя се оттегли в немилост.

Политическите различия се оставят настрана по време на война, но Нетаняху вероятно живее във време на заем поради пропуска, според Йоел Естерон, основател и издател на израелския бизнес всекидневник Calcalist и бивш преподавател по медии и политика в Тел Авив.

„Протестите свалиха Меир, но едва след войната“, каза Естерон в понеделник. „Мисля, че това ще се случи тук. Има добри шансове за извънредно правителство на единството. Но ще продължи ли след войната? Не мисля така.“

Като се има предвид естеството на предстоящите предизвикателства – кампанията срещу "Хамас" започна по въздуха, но вероятно ще доведе до сухопътна война – сега израелците са фокусирани по-малко върху това какво се е объркало и повече върху това как да продължат. Ще последва разследване защо атаката не е предотвратена.

Международният контрол на отговора на Израел вече е в ход. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в понеделник, че е загрижен от израелските планове за ответна обсада на Газа, с прекъсване на доставките на електричество, гориво и храна.

Една от причините да се заговори за единство е страхът, че изненадата от "Хамас" ще бъде последвана от подобно нападение от "Хизбула" в Ливан. Както "Хамас", така и "Хизбула" са силно подкрепяни от Иран, главният враг на Израел, и двете имат хиляди ракети в подземни пускови установки, някои с достатъчно голям обсег, за да достигнат до Тел Авив.

Има нарастващо безпокойство, че ако Израел влезе изцяло в Газа, "Хизбула" ще се възползва от възможността да атакува от север. Администрацията на Байдън изпрати самолетоносача USS Gerald Ford и придружаващите го военни кораби в Средиземно море, за да осуети всякакви подобни възможности.

„Самият мащаб и бруталността на атаката обединиха цялата нация“, каза Джошуа Хантман, бивш държавен служител, а сега изпълнителен директор по връзки с обществеността и протестен активист. „Прекарах последните два дни в гледане на видеозаписи на отвличания на деца и екзекуции по улиците на Израел. Това не се забравя бързо."

Атаката бе извършена в събота, по време на еврейския празник. Докато 2000 ракети и ракети летяха към израелските градове, подпалвайки коли и къщи, 1000 бойци от въоръжената палестинска групировка "Хамас" пробиха граничната ограда и преминаха в Израел с парапланери, мотоциклети и лодки.

Кадрите показват мащаба на клането, включително няколкостотин млади хора на музикален фестивал на открито. Тези, които не са били убити, са били взети като заложници, според очевидци, говорещи пред израелските медии.

„Те ходеха от къща на къща“, каза Дани Фукс от кибуца Беери, селище точно на изток от Газа, пред вестник Yedioth Ahronoth в понеделник. „Те влизаха в бомбоубежищата или отвличаха хора, или ги убиваха. Понякога убиваха всички. Понякога вземаха децата и убиваха родителите или обратното. Имаме таванско помещение в дома си и се затварихме вътре."

Два дни след атаката все още имаше няколко семейства, заклещени в домовете си в Южен Израел, като бойците на "Хамас" им пречеха да напуснат. В Тел Авив се говори за бойци на "Хамас", които са проправили пътя си на север и се крият в града. Има около 100 израелци, от малки деца до възрастни жени, които са били взети в Газа като заложници. Една група, "Ислямски джихад", казва, че държи 30 от тях, докато техните затворници, задържани от Израел, не бъдат освободени.

Израел има дълга история на защита на своите войници и цивилни, когато са държани в ръцете на врага, и освобождава много затворници, за да върне своите у дома. Но сега гневът изглежда толкова голям, че военните анализатори казват, че заложниците може да станат жертви на атаката.

„Трябва да кажем „не“ на преговорите“, каза генерал Яков Амидрор, бивш съветник по националната сигурност на Нетаняху. "Израел не може да преговаря за тях." Високопоставен израелски служител каза в понеделник, че не се водят подобни дискусии.

Късно в понеделник говорител на "Хамас" каза по телевизия "Ал Джазира", че ако Израел удари цивилни сгради без предупреждение, групата ще убива израелски заложник на всеки час.

Бедната Газа отдавна е огнище на конфликти. За разлика от Западния бряг, който се контролира от палестинската администрация, която преговаря с Израел за решение за две държави, Газа се управлява от "Хамас", който отхвърля правото на Израел да съществува. Това създаде трудности с нациите, които искат да изпратят помощ.

През 16-те години на своя контрол "Хамас" първоначално създаде мрежа от благотворителни организации за справяне с бедността и изграждане на инфраструктура с подкрепата на страни като Катар. Той също така води половин дузина големи сблъсъци с Израел, изстрелвайки хиляди ракети по неговите градове, докато израелската армия многократно бомбардира ивицата и уби хиляди.

Плановете за премахване на инфраструктурата на "Хамас" се представят като прекратяване на възможността групата някога да атакува Израел. Претъпканата ивица Газа ще бъде бомбардирана; цивилните жертви ще бъдат огромни.

Вече около 1200 палестинци са убити. Израел удря сгради в населени райони, което затруднява жителите да намерят спасение. „Газа ще бъде напълно затворена“, каза министърът на отбраната Йоав Галант пред войските в понеделник.

Подполковник Ричард Хехт, говорител на израелските отбранителни сили, отказа да каже дали ще има сигнали за жителите на Газа преди бомбардировките. Отговаряйки на въпрос на брифинг в понеделник, той каза, че това е война и бойците на "Хамас", които са влезли в Израел в събота, не са чувствали нужда да предупреждават.

До събота 73-годишният Нетаняху - въпреки че беше удобно на власт с управляващо мнозинство, съставено от религиозни и десни партии - имаше политически проблеми заради популистките си политики, причинявайки уличните демонстрации. Но той също изглеждаше напът към възможно политическо изкупление, сключвайки сложна сделка със САЩ и Саудитска Арабия за нормализиране на отношенията на Саудитска Арабия с Израел в замяна на гаранции за сигурността на САЩ за Рияд.

Тези преговори ще бъдат спрени, тъй като Израел влага всичките си усилия във военната кампания. Дали след това ще бъдат съживени - със или без Нетаняху - е трудно да се каже. И САЩ, и Саудитска Арабия искат сделката да продължи. Но когато районът е пламнал в битка, това не може да се случи.

Ще има противодействащ натиск от войната с "Хамас". Ако се проточи и много хора загинат, арабското обществено мнение ще затрудни саудитското ръководство да се върне към преговорите. Но ако Израел спечели сравнително бързо, някои анализатори смятат, че това в крайна сметка ще помогне на сделката да продължи.

Във вътрешен план правителството търпи ожесточени критики за твърденията си, че върши по-добра работа от другите в поддържането на безопасността на страната. Някои казват, че фокусът на Нетаняху върху защитата и насърчаването на еврейските селища на Западния бряг го е накарал да базира повече войски там и недостатъчно близо до Газа.

Подобно на войната от 1973 г., неуспехът да се предвиди атаката също се разглежда като концептуален - широко разпространеното убеждение, че врагът е бил твърде плах или възпиран, за да се осмели да атакува. В случая с "Хамас" ръководството му прекара последните няколко години, създавайки впечатлението, че се стреми да бъде повече като управляващо тяло в Газа и по-малко като бойна сила. Групата остана извън няколко скорошни сблъсъци между Израел и "Ислямски джихад", като се фокусира върху възможностите за работа в Израел за жителите на Газа.

С нова война в Близкия изток не е ясно дали "Хамас" е планирал през цялото време да извърши атаката. Може да е бил вдъхновен едва наскоро да се опита да блокира сделката със Саудитска Арабия - която може да остави палестинците без защитник на тяхната позиция - и да се възползва от вътрешните израелски разделения, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Също така не е ясно колко силно влияние е имал Иран. Ислямската република ръководи антиамериканските и антиизраелските сили в Близкия изток и наскоро реши да инвестира усилия в подкрепа на палестинците, според Амос Ядлин, бивш директор на израелското военно разузнаване. Иран финансира "Хизбула" с 1 милиард долара годишно, а "Хамас" със 100 милиона долара, каза Ядлин.

В рамките на Израел атаката на практика сложи край на протестното движение засега. Лий Мозер, рисков капиталист, който доброволно помага в управлението на Brothers and Sisters in Arms, организация с повече от 1 милион членове, която води демонстрации, каза, че нейната група е преминала към подпомагане на военните усилия.

Мозер каза, че е събрала 10 милиона долара за пет часа за оборудване и консумативи и има още много милиони, които се предлагат. „Ние работим с правителството и армията“, каза тя. „Всички разбират, че за да спечелим това, трябва да се държим заедно.“

Политици от целия спектър също претеглят позициите си. Опозиционният лидер Бени Ганц каза в понеделник, че е време да се обединим и „да излезем победители“.

Нетаняху, който управлява Израел по-дълго от всеки друг министър-председател и сега вече е в седмото си правителство, след като обяви сделката за единство. Във вторник неговите коалиционни партньори казаха, че са се съгласили да сформират извънредна администрация с опозицията и са упълномощили Нетаняху да го направи.

Основните цели пред това правителство ще е да отвърне на "Хамас" и да се справи със заложническата криза в момент, когато се подготвя сухопътна операция в Газа.

Военният кабинет ще включва Нетаняху, Ганц и министъра на отбраната Йоав Галант. Ганц ще е в кабинета в качеството си на "лидера на "Национално единство"; тя е и опозиционната партия с най-добър резултат според проучванията в месеца преди войната.

Ще има още двама наблюдатели, единият от които - Гади Айзенкот - оглавяваше Генералния щаб след Бени Ганц (2011-2015). Айзенкот е съпартиец на Ганц. Другият наблюдател ще е министърът на стратегическите въпроси Рон Дермер. Това означава и че "военният кабинет" изключва крайнодесните сили на финансовия министър Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

#"Хамас" #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници