България: Ниска раждаемост + голяма миграция = намаляване и изчезване на нацията

България: Ниска раждаемост  + голяма миграция  =  намаляване и изчезване на нацията

бТВ

A A+ A++ A

В България имаме убийствената комбинация от сравнително ниска раждаемост и голяма миграция. Това води до математическо намаляване на нацията с тенденция към изчезване. Проблемът е, че нито един политик не се занимава с темата за демография. Българският футбол по-често се споменава, но демографията е по-зле от българския футбол. Това каза бившият вицепремиер Николай Василев по bTV.

Според него трябва да има правителство, чийто първи управленски и бюджетен приоритет да е демографската политика.

Трябва да има министерство, в което да има думите "...и по демографска политика". Държавата в момента дава почти нула за новородени деца. Тя трябва да подготви 20 хиляди лева за новородено, каза още той и обясни, че бюджетно трябва да се отделят 1 млрд. за демографията като цяло.

По думите му държавата може да измисли и по-умна политика - да въведе образователни критерии или платени социални осигуровки. Той определи детските надбавки като много малки и трябва да се увеличат поне 4 пъти. Детските градини трябва се обявяват за национален приоритет, каза още бившият вицепремиер.

По отношение на дерогацията на "Лукойл" той заяви, че не му е ясно защо през последните две години сме искали такава дерогация.

Постоянно правим ту напред, ту назад, лутаме се като на танго. Нямаме последователна политика нито към конфликта на североизток, нито към доставките на енергия. Според мен от самото начало България можеше да мине на друг нефт и въпросът да е приключил. Обикновено няма дим без огън. Може би има някакви други задкулисни причини, които ние не знаем, защо постоянно променяме политиката. Според мен проблемът не е технически, а задкулисно политически, предупреди той.

#Николай Василев #демография

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници