ООН обвини Израел във военни престъпления

ООН обвини Израел във военни престъпления
A A+ A++ A

Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в извършване на военни престъпления заради обсадата и блокадата на ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Колективното наказание е военно престъпление. Колективното наказание на Израел срещу цялото население на Газа трябва незабавно да спре", каза днес в Женева говорителката на агенцията на ООН Равина Шамдасани.

Същевременно службата на ООН заяви, че палестинската ислямистка групировка "Хамас" е извършила военни престъпления и жестокости, включително отвличане на цивилни от Израел, при смъртоносната си атака на 7 октомври. Шамдасани поиска палестинските групировки да спрат "безразборните си атаки" срещу Израел.

Смята се, че повече от 200 души, много от които цивилни, все още са заложници на "Хамас" в Газа.

Израел обяви "пълна блокада" на Газа, прекъсвайки доставките на вода, храна, електрическа енергия и гориво за анклава.

"В момента сме свидетели на една хуманитарна катастрофа за 2,2 милиона палестинци, блокирани в Газа, които са обект на колективно наказание", каза Шамдасани.

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува дебатите за точността на данните за жертвите, съобщавани от управляваното от "Хамас" здравно министерство в ивицата Газа.

От една страна, СЗО от години няма причина да се съмнява в цифрите, предоставяни от здравните власти в Газа, заяви днес от Йерусалим Ричард Пеперкорн, представител на организацията за окупираните палестински територии. От друга страна, хуманитарната ситуация в ивицата Газа е катастрофална, а броят на убитите от израелските удари е огромен, независимо дали жертвите са с хиляда повече или по-малко, отбеляза той.

Пеперкорн заяви, че 23 от 35-те болници в Газа остават поне частично отворени, въпреки че лекарите в някои болници вече трябва да оперират на пода. Той обаче каза, че положението се влошава предвид почти пълната блокада на анклава от страна на Израел и масираните въздушни удари.

Около 94 000 литра гориво са необходими всеки ден само за работата на генераторите в 12-те най-важни болници в Газа, за да се осигури минимална помощ при животозастрашаващи заболявания и рани, каза Пиперкорн.

Две трети от 72-те по-малки здравни заведения са затворени, каза той.

Организацията на ООН за образование, наука и култура -ЮНЕСКО - на свой ред призова за защита на училищата от обстрел по време на войната в Газа.

Училищата в Газа служат и като убежище за населението и обстрелът на сградите им е в разрез с международното право, заяви днес ЮНЕСКО в Париж.

Повече от 200 училища в ивицата Газа, или над 40 процента от всички училища там, са били повредени при израелските удари, нанасяни след атаката срещу Израел от страна на ислямистката групировка "Хамас" на 7 октомври, каза ЮНЕСКО.

В Газа има 625 000 ученици и над 22 500 учители, които сега са в изключително уязвимо положение, заяви организацията.

В съответствие с правомощията си ЮНЕСКО напомни на всички участници в конфликта задължението им да спазват международното хуманитарно право.

#Газа #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници