Какво означава съобщението ''Путин е мъртъв'': версията на Гари Каспаров

Какво означава съобщението ''Путин е мъртъв'': версията на Гари Каспаров
A A+ A++ A

Как да тълкуваме съобщението, че "Путин е мъртъв", разпространено от политилога проф. Валерий Соловей и анонимния телеграм канал "Генерал СВР"? В интервю за YouTube канала "Форум свободной России" легенадарният шахматист и опозиционен политик Гари Каспаров предлага своята версия:

Фразата „Тиранинът е мъртъв“, с която беше обявено това "събитие", е плагиатствана. Когато най-близките съратници на Сталин се оказват пред трупа на реално поминалия се вожд, тези думи са произнесени от Лаврентий Берия. При това, за разлика от Валерий Соловей и от "Генерал СВР", Берия е активен участник в събитията, свързани със смъртта на Сталин.

Разбира се, може автоматично да се приеме, че тази информация е откровена манипулация. Но това би било неправилно. Реалните данни трябва да бъдат разграничавани от явните фалшиви новини и от спекулациите. Обстоятелствата в Русия днес обаче не позволяват проверката дали Путин наистина е жив или не.

Не само заради това, но и заради някои по-важни причини тази информация не трябва автоматично да бъде игнорирана.

На първо място констатацията, че „тиранинът е мъртъв“ се отличава значително от досегашните тези на Соловей, че „тиранинът е тежко болен и ще умре скоро“. За разлика от предишните условности кога ще настъпи краят, сега Соловей е окончателно категоричен.

Но по-важното е, че в тази „новина-мълния“ за Соловей и за специалните служби, с които той е свързан, се съдържа определен смисъл и че те формулират конкретно послание.

Напълно очевидно е, че тази информация не може да премине, без да остави значителна следа.

Ако все пак се окаже, че Путин е жив, на фона на заявеното вече многократно, че „тиранинът е мъртъв“ - ще се окаже, че не само Соловей, но и тези, които стоят зад него, са „изразходвани“. И самите те ще се превърнат в политически мъртъвци най-малко в медийното пространство и във всяка друга форма на виртуалната реалност. Дори техните твърдения да са лишени в юридически план от конкретен зъл умисъл, това е игра с огъня и гарантира най-малко присъда.

Важно е да се отбележи и смисълът на самото съобщение. Всички обръщат внимание на първата част за това кога и къде е настъпила смъртта. В последната фраза обаче се говори за „държавен преврат“. По-конкретно, че Путин ще бъде заместен от негов двойник и това ще представлява „държавен преврат“.

Именно тук започва най-интересното, което подлежи на логически анализ:

Ако предположим, че всъщност Путин е жив, би означавало, че някой и някакви сили много искат той да бъде мъртъв. Ние живеем във време, когато виртуалната реалност много пъти побеждава действителната. Но в случая виртуалната реалност може да изиграе трагична „шега“ с организаторите.

Дори ако Путин остава „на руля“ с желязно здраве, сегашната кампания посява съмненията, че „може би царят не е истински“. В близка перспектива се очертават и избори. И не е ясно дали в тях ще участва „царят“ или неговият двойник.

Соловей и стоящите зад него обявиха, че Путин повече не съществува. И което е по-важно – всяко използване на фасадата Путин, независимо дали е жив и дали това е негов двойник, от сега нататък представлява „държавен преврат“.

Това е по-застрашително дори от събитията около метежа на Пригожин. Защото става очевидно, че в тази клоака, където ферментират отделните крила на режима на Путин, има такива, които искат да се отърват от него. Защото очевидно Русия затъна във войната в Украйна, Русия вече не може да постигне победа.

И проблемът за тези среди не е, че Путин тласка Русия към пропаст, а това, че той застрашава интересите на целия мафиотски клан, който управлява страната. За тях той се превръща в бреме. И логично - те обявяват, че Путин е мъртъв. И дали това е откровена манипулация вече има само вторично значение. Водещо е, че във виртуалното пространство се разкриват възможности за маневриране и манипулации - Путин повече не съществува и всяко негово бъдещо появяване е роля на негов двойник.

Така възниква уникална ситуация, защото вътре в управляващия клан възниква двойственост. Тези, които са посветени в замисъла, дори и не в детайли осъзнават, че не всичко е толкова просто. И дори Путин да се окаже жив и здрав, проблемите няма да бъдат решени. Защото е обявено, че всяко от сега нататък появяване на Путин пред народа е само роля, играна от неговия двойник, което по същество е „държавен преврат“.

С тези перипетии Русия встъпва в много турбулентен период. И вътре в престъпния конгломерат, който управлява страната, настъпва жестоко противоборство.

Индикатор за надигането на истинска буря са ширещите се коментари, че двойникът на Путин продължава да действа. И ако това не сее паника, то предизвиква „сблъсък“ в съзнанието. Соловей продължава да „вещае“ и то не „във вакуум“, а тези, които стоят зад него, очевидно са заредени с решително недоволство лично спрямо Путин. И затова те обявяват, че той е мъртъв.

Това е силно рискована игра и за самия Соловей, защото ако Путин всъщност е жив, Соловей вероятно скоро може да се окаже „мъртъв“ – да го приемем само във виртуалния и в медийния му смисъл. Защото Соловей все пак е реална фигура. Това се отнася и за групата, която стои зад Соловей и зад "Генерал СВР". За тях няма никакви гаранции и за физическото им оцеляване. Справка - съдбата на Пригожин.

Всичко това означава, че за част от т.нар. елит, за престъпния конгломерат Путин повече не е материална величина. Той е бреме за постигането на желаните от тях позиции и положение в условията на променящия се днес свят.

Досегашните внушения, че Путин е неизлечимо болен, че неговото здраве се влошава критично все някак си биха могли да се поддържат, без да настъпи „терминалната фаза“. Тезата, че тиранинът е мъртъв вече не може да бъде върната назад. А това, гарнирано с оценката, че всяко бъдещо присъствие на Путин представлява „държавен преврат“, означава само едно: започва открита борба за власт.

И дали Путин е жив вече е вторичен въпрос. Тези, които тласкат Соловей да разгръща сценария с кончината на Путин, напълно осъзнават рисковете. Защото както за Путин, така и за най-близките му и влиятелни сподвижници е кристално ясно кой стои зад Соловей.

Посланието, че Путин е мъртъв и че всяко негово бъдещо появяване под формата на двойник е държавен преврат, означава, че конфликтът вътре в престъпния конгломерат встъпва в решаваща фаза.

Парадоксално, но по силата на формалната логика - дори мъртъв, Путин остава материален фактор в руската политика.

Безспорно е обаче, че в управляващия престъпен конгломерат има могъща група, за която се оказа възможно да извади Путин „извън скобите на уравнението“. Опростено погледнато, съобщението за кончината на Путин всъщност вече го ликвидира виртуално. За тези, които познават дворцовите интриги, не представлява проблем да разкрият какви сили и личности стоят зад тази кампания, която си е форма на открит метеж. Доста неочакван прийом. Путин живее до голяма степен във виртуалната реалност и именно там му нанасят жесток удар: „Ти просто вече не съществуваш. Ти си мъртъв“. Още повече - двойниците, самозванците имат важна роля в руската история през средните векове. А сегашният период в управлението на Путин все по-изразено придобива очертанията на „смутно време“ - с много ясна проекция в руската история.

Темата дали Путин е мъртъв ще продължи да се разиграва и всяко скептично отношение изкривява същността на протичащите събития. Всичко това не може просто така да се отиграе обратно. В това число - защото в условията на социалните мрежи е практически невъзможно да се консолидира всеобщо възприятие, че всичко това е само разиграване и манипулации.

Цялата ситуация е едновременно и тъжна, и смешна, но най-вече гротескна. В ход са събития с историческо значение за Русия и за света, а общественото мнение е направлявано да оперира с категории от руския фолклор. Това е действителността, до която режимът на Путин доведе страната - в нея са разрушени всякакви реални ориентири.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници