Руснаците масово търсили в нета умрял ли е Владимир Путин

Руснаците масово търсили в нета умрял ли е Владимир Путин
A A+ A++ A

Стотици хиляди руснаци потърсиха отговори за здравето на президента Владимир Путин през октомври чрез най-популярната руска търсачка Яндекс. Това се случи, след като се появи слухът, че руският лидер е получил сърдечен арест, а тялото му било скрито във фризер.

Agentstvo, руски сайт за разследвания, стартиран през 2021 г., установи, че търсенията на думите "мъртъв Путин", "умиращ Путин" и "Путин почина" са имали повече от 417 000 импресии, като запитванията за предполагаемата му смърт се появяват в топ 12 на заявките с думата "Путин".

Слухът, който Кремъл нарече "измама", се появи след публикация в Telegram от руския канал General SVR на 26 октомври. Той гласеше, че Путин е починал в резиденцията си във Валдай в "20:42 ч. московско време", предизвиквайки "преврат d'état в Русия".

"Сега лекарите са блокирани в стаята с трупа на Путин, те се държат от служители на службата за сигурност на президента по лична заповед на директора на Федералната служба за защита Дмитрий Кочнев, който поддържа връзка и получава инструкции от секретаря на Съветът за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев", се казва в публикацията.

"Охраната на двойника на президента е засилена. Водят се активни преговори. Всеки опит да се изведе двойник за президент след смъртта на Путин е държавен преврат."

В друга публикация от 23 октомври се казва, че служителите са открили Путин на пода, извиващ се конвулсивно, въртейки очи". Според тази публикация той е бил преместен в специално оборудвана стая в резиденцията му, където вече е била инсталирана необходимата медицинска апаратура за реанимация.

Генерал SVR каза, че докато "състоянието на президента е стабилизирано и е под постоянно медицинско наблюдение", инцидентът "сериозно е разтревожил най-близкото обкръжение на президента, въпреки факта, че лекуващите лекари вече са предупредили, че Путин е много болен и е малко вероятно да оживее до края на есента".

Акаунтът в Telegram, който има близо половин милион абонати, твърди, че разполага с вътрешна информация от Кремъл, но многократно е публикувал дезинформация. Авторът на канала е анонимен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че твърдението, че Путин е претърпял сърдечен арест и е починал, е "просто поредната измама" и че "всичко е наред".

Руският президент бе видян публично, присъствайки на правителствени заседания след публикуването на публикациите в Telegram.

Agentstvo съобщи, че по-голямата част от търсенията за "смъртта" на Путин чрез Yandex са направени между 23 октомври и 29 октомври, съвпадайки с публикациите, публикувани от генерал SVR. През октомври е имало 6,3 милиона търсения с думата "Путин", отбелязва изданието.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници