Избиват близо 400 000 кокошки край Велико Търново

Избиват близо 400 000 кокошки край Велико Търново

pixabay

A A+ A++ A

385 000 кокошки трябва да бъдат умъртвени и загробени безопасно край Велико Търново. Причината е огнище на птичи грип, открито миналата седмица в птицеферма край град Дебелец. Вчера половината от птиците бяха умъртвени.

„Направили сме около 2700 кубика изкопи на много тежък каменист терен. Към момента са умъртвени и загробени около 285 000 птици, остават още около 100 000 птици. Това прави около 420 тона птици засега. Ще бъдат загробени торова постеля, яйца, фураж – всичко, което създава предпоставки за разпространяване на заболяването”, каза д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните - Велико Търново, цитиран от NOVA.

Той поясни, че в акцията ще бъдат унищожени около 3 млн. яйца. „Дезинфекцията е тотална. Имаме всички машини, средства, оборудване, за да правим дезинфекция, която гарантира, че няма да има разпространение. Собствениците съдействат, въпреки че това е ликвидация на бизнеса им”, допълни Спасов.

По думите му няма ваксина срещу това заболяване. То се разпространява мълниеносно, започва с повишаване на смъртността при птиците. В едно хале от 50-60 000 птици умрелите за първия ден са 300-400, на втория ден – вече около 4000 са починалите.

Той очаква до края на идната седмица да е приключила процедурата по унищожаването и загробването на кокошките.

#кокошки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници