30% по-скъпи плодове и зеленчуци за зимнината тази година

30% по-скъпи плодове и зеленчуци за зимнината тази година

Pixabay

A A+ A++ A

Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година. Това установи проверка на NOVA. Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница предвидливо домакините правят последния избор от сергиите на пазара. За Руска Аврейска приготвянето на зимнина в домашни условия е традиция.

"Шарената туршия - тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да говорим ли? По-скъпо ще е от миналата година, защото повече е внос. Затова и част от домакинствата се отказват да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо. Очакват хората, които ще правят зимнина очакват, че ще поевтинеят, но аз не изчаках. Няма и да правя. Досега съм правила, на тази година няма да правя. Всичко е толкова скъпо, че въобще нямам думи", казва Аврейска.

На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип "корнишони". Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм.

"Тя консервата засега е най-евтина. От нея взимат повече. Тя предимно се прави в буркани. Сега в момента е 1,50, а беше 1 лв, 1,20 лв", обяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци.

Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е собствено производство. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, но минимално. "Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на нивото", допълни тя.

И от пазара към фабриката за консерви. Тук ни посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

"В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия", заяви Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

"Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разходи не са намалели, напротив. Ние увеличихме заплатите, цената на суровите много се увеличи, което означава, че още можем да увеличим цените, но не бива", допълни той.

Търговците се оплакват, че в момента на пазара има огромен недостиг на българска продукция. Тази година производството било по-малко. "Карфиол, камби трудно се намират, червена капия. Пък карфиолът се случи така, че септември в жегите имаше карфиол много. Сега, когато започва търсенето прост се пообра. Няма", съобщава Илия Добрев, търговец.

#зимнина #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници