Доналд Тръмп направи предизборно шоу в съда

Доналд Тръмп направи предизборно шоу в съда
A A+ A++ A

Доналд Тръмп приключи с даването на показания по делото си за гражданска измама в Ню Йорк. Въпреки предупрежденията на съдията обаче появата му в съда приличаше повече на политически митинг.

Съдия Артър Енгорон каза на адвокатите на Тръмп да обуздаят клиента си и дори предложи да го отведат в задната част на залата и да му обяснят правилата, съобщава Би Би Си.

Тръмп и двамата му най-големи синове са обвинени в измама, с която са завишаване стойността на империята си от недвижими имоти. Бившият президент на САЩ и водещ претендент на републиканците на следващите избори смята, че делото политически мотивирано. Тръмп и поддръжниците му твърдят, че опонентите му се опитват да му попречат да се завърне в Белия дом през 2025 г. чрез серия от съдебни преследвания.

Залогът в Ню Йорк е бъдещето на семейния бизнес с недвижими имоти, който изведе Тръмп до богатство, слава и в крайна сметка до Белия дом.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс твърди, че Тръмп е завишавал стойността на активите си с 3,6 млрд. долара годишно в годишните си финансови декларации, за да измами банки и застрахователи да му предоставят по-изгодни условия по заеми и застрахователни полици. По думите й схемата е донесла на бившия президент "незаконна печалба" от 250 млн. долара.

Банките обаче заявиха, че нямат претенции към Тръмп.

"Никой не познава недвижимите имоти така, както аз, а банките знаят какво правят. Съдията е пристрастен, процесът е фарс, а делото срещу мен е безумно", обяви Тръмп на висок глас.

Така 45-ият президент на САЩ и настоящ кандидат на Републиканската партия за изборите през 2024 г. започна явяването си в съда по гражданско дело за измама на стойност 250 млн. долара заради оценката на активите на Trump Organisation - бизнеса с недвижими имоти на семейството и негов основен актив.

Делото набра сила, след като прокурорите откриха доказателства за измама в годишните отчети на организацията. Изглежда, че тази история ще се повтори неведнъж по време на предизборната кампания през 2024 г.: Тръмп се бори не само с гражданско дело в Ню Йорк, но и с множество наказателни обвинения, напомня Би Би Си.

По време на показанията си Тръмп изглеждаше видимо раздразнен и понякога се опитваше да пресрещне съдията и адвокатите, като на моменти се впускаше в дълги отклонения, сякаш взети от постовете му в социалните мрежи.

Процесът започна около 10 ч. Отначало Тръмп отговаряше на въпросите сравнително лаконично. Но това не продължи дълго.

По-малко от час след началото на процеса съдията Артър Енгорон, който ще произнесе присъдата и наказанието без съдебно жури, заплаши да отстрани Тръмп от съдебната зала заради това, че е отговарял продължително и хаотично, дори след като е бил помолен да не го прави.

"Можете ли да контролирате клиента си? Това не е политически митинг", се обърна Енгорон раздразнено към адвокат Кристофър Кейс.

След което съдията предлага на Кейс да поговори насаме с клиента си за това как да се държи пред съда. Адвокатът отказал, позовавайки се на това, че Тръмп, когото нарекъл "бивш и бъдещ президент на Съединените щати", разбира отлично.

Енгорон се скара на защитниците на Тръмп, че се опитват да насърчат отговорите му, особено след като те заявиха, че той заслужава допълнителна свобода на действие, защото е кандидат за президент.

"Ние не сме тук, за да чуем какво има да каже той. Тук сме, за да чуем как той отговаря на въпросите. И през повечето време той не го прави", скастри ги съдията.

Тръмп призна, че е имал пръст в изготвянето на финансовите отчети, които оценяват имотите му. Съдията вече постанови, че организацията му е манипулирала тези цифри, за да измами банки и застрахователи.

Решението поставя бизнес империята на Тръмп в риск - властите ще могат да отнемат бизнес лицензите му.

Тръмп неведнъж е заявявал, че делото е неоснователно, тъй като във финансовите му декларации е имало бележки, които са призовавали банките да правят собствени оценки и да не разчитат на неговите. По думите му това е било толкова очевидно разписано в документите, че той дори не се е задълбочавал в написаното във финансовите отчети, подписвайки с чиста съвест документи, изготвени от други лица.

Нещо повече, Тръмп заяви, че не е участвал в изготвянето на доклада за финансовото състояние през 2021 г., тъй като е бил твърде зает "да пази сигурността на страната ни".

"Но, само за протокола, вие не бяхте президент през 2021 г.", парира прокурорът.

"Не, не съм бил", отговори Тръмп.

Изслушването продължава. Все още не е обявена дата за следващото явяване на бившия президент в съда.

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници