НА ЖИВО Ветото на президента на закона за енергетиката във фокуса на депутатите

НА ЖИВО Ветото на президента на закона за енергетиката във фокуса на депутатите

народно събрание

A A+ A++ A

Ветото на президента върху Закона за енергетиката влиза за разглеждане в Народното събрание. Енергийната комисия вече отхвърли ветото върху промените, които предвиждат излизане на битовите потребители на свободния пазар на ток от 2026 година.

В последния работен ден преди старта на предизборната кампания, ГЕРБ-СДС инициираха извънредно заседание на Народното събрание, на което да се отхвърли ветото на Радев, но в пленарна зала не влезе нито един депутат от ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, БСП и “Възраждане”.

Радев върна за ново разглеждане закона, с мотива, че "стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи". Според президента, приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени необходимите модели и прогнози, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

По програма, след приключване на работата по първата точка от дневния ред, ще се проведе парламентарен контрол. В него е предвидено участието на Атанас Славов, министър на правосъдието, на Андрей Цеков, министър на регионалното развитие, на Галин Цоков, министър на образованието и науката, на Христо Хинков, министър на здравеопазването, на Димитър Илиев, министър на младежта и спорта и на Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници