Най-малкият заложник на „Хамас” тъкмо е започнал да пълзи, когато е отвлечен

Най-малкият заложник на „Хамас” тъкмо е започнал да пълзи, когато е отвлечен

БГНЕС

A A+ A++ A

Кфир Бибас, деветмесечно усмихнато бебе, тъкмо е започнало да пълзи, когато е било отвлечено от кибуца, който обитава с родителите си и 4-годишното си братче.

На 7 октомври животът им се променя завинаги, тъй като цялото семейство - майката Шири, бащата Ярден и двете деца, е отвлечено от "Хамас" в Газа, когато ислямистките терористи превземат района и започват убийствен поход, съобщава израелската новинарска агенция ТПС.

На деветмесечна възраст Кфир е най-малкият от около 240-те заложници, включително 32 деца, държани от "Хамас". След като в продължение на един месец близките не получиха никакви новини за местонахождението или състоянието му, Кфир вече е на 10 месеца. Дядо му се надява, че семейството ще бъде освободено скоро на фона на съобщенията за възможно освобождаване на заложниците тази седмица.

"Сега това е целият ми живот", казва 66-годишният Ели Бибас в неделя в интервю за задържаните от "Хамас" неговия син, снаха му и двамата му внуци. "Трябва да ги върнем у дома."

Събота на ужаса

В онази съдбовна събота Ели трябвало да посети семейството в дома им в кибуца Нир Оз, но сирените за въздушно нападение се включили в 6:30 ч., предупреждавайки за идващи от Газа ракети, и изпратили всички в защитените им стаи.

Ели, който живее на около 20 минути път, изпраща съобщение на 34-годишния Ярден, за да се увери, че семейството е добре. "Подобно на останалите общности по границата с Газа, той беше в запечатаната стая", казва Ели.

Тази сутрин Ярден продължава да пише със сестра си Офри, като я уведомява какво се случва в Нир Оз, където живее с 32-годишната Шири, Ариел и Кфир. Но към 9 ч. сутринта предупрежденията за въздушно нападение стават все повече и Ели разбира, че нещо сериозно се е объркало. В 9:20 ч. синът му му изпраща съобщение с текст "Обичам те" - същото съобщение, което изпраща на майка си и сестра си.

Израелският външен министър: Гутериш не заслужава да ръководи ООН

Ярден разказал на сестра си, че навън е имало шум и че им е било трудно да държат децата тихи, но се е страхувал да използва пистолета, тъй като терористите са имали автоматични оръжия.

В 9:45 ч. той изпраща смразяващото съобщение: "Те са вътре".

Отвлечено семейство

Скоро ще излезе видеозапис, на който се вижда как терористите от "Хамас" пробиват входната врата. Часове по-късно се разпространява видеоклип, на който Шири държи двете си момчета на ръце, а на лицето ѝ се чете ужас, тъй като е заобиколена от терористи, момчетата ѝ са обърнати към гърдите ѝ, покрити с одеяло. Три дни по-късно се появява друга снимка - на окървавения Ярден Бибас, терористът държи врата му с едната си ръка, а в другата има чук.

Родителите на Шири са били изгорени живи в домовете си в кибуца, а дъщеря им, държана в Газа, все още не знаеше за съдбата им.

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници