Хусите с условия към САЩ за отвлечения кораб с българи на борда

Хусите с условия към САЩ за отвлечения кораб с българи на борда
A A+ A++ A

Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри кога би било възможно да се говори за отвлечения в неделя в Червено море кораб "Галакси лийдър", в чийто екипаж има двама български моряци, става ясно от публикация в близката до хусите агенция ЙТА (YPA). Това съобщава БТА.

"Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб", заяви Мохамед Али ал Хуси в публикация в своя профил в "Екс".

Той добави: "Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност". ЙТА припомня, че в неделя корабът беше пленен и отведен до йеменския бряг. На борда на автомобиловоза са двама българи - капитан и първи помощник-капитан на 25-членния екипаж.

Междувременно Великобритания осъди незаконното задържане на търговския кораб "Галакси лийдър" от хусите в Червено море и призова за незабавното освобождаване на съда и екипажа му, предаде Ройтерс.

"Обединеното кралство осъжда незаконното завземане на "Галакси лийдър" от хусите в Червено море и призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на кораба и неговия екипаж", заяви говорител на министерството на външните работи, Британската общност и развитие.

Българските власти работят за освобождаването на двамата български моряци от похитения от йеменски бунтовници кораб в Червено море, увери премиерът Николай Денков вчера.

"Заедно с външно министерство работим, така че да освободим, колкото е възможно по-бързо, българските граждани. Това не е свързано с корабособственика, това е свързано с тези, които от другата страна са отвлекли кораба, така че това, което се опитваме, е с тях да свършим работа", коментира премиерът.

Министерството на външните работи (МВнР) е в контакт със семействата на двамата български граждани – част от екипажа на кораба "Галакси лийдър" (Galaxy Leader), който беше отвлечен вчера в Червено море край Йемен. Това съобщи пресцентърът на ведомството.

МВнР работи по изясняването на всички обстоятелства по случая в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции.

Българските власти са се свързали с роднините на моряците, които са на борда на кораба Galaxy Leader, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. Той потвърди, че българите са капитанът на кораба и първият помощник-капитан.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници