Вижте каква риба се лови най-много в Европа и защо българинът може да се радва

Вижте каква риба се лови най-много в Европа и защо българинът може да се радва
A A+ A++ A

Общият улов на европейския риболовен флот през 2022 г. възлиза на 3,4 милиона тона риба от общо седем морски зони, според европейската статистическа агенция Евростат.

Най-голям е бил уловът на Испания - 752 000 тона или 22 на сто, следван от този на Франция (517 000 тона или 15 на сто) или Дания (459 000 тона или 13 на сто).

Около 70 на сто от европейския улов е бил осъществен в североизточната част на Атлантическия океан, като той е съставен основно от дребна риба.

Херингата съставлява 19 на сто от целия улов, следвана от цацата (14 на сто), синия меджид (11 на сто) и скумрията (10 на сто). Около една пета от улова в този регион е реализиран от Дания (19 на сто), следвана от Франция (17 на сто), Нидерландия и Испания (по 11 на сто).

Радостно е, че скумрията заема едно от челните места. Тя има традиционно място на трапезата на българина и може да се определи като добра новина. За жалост във водите на Черно море от години няма от нея, а по-възрастните още вазхваляват вкусовите й качества.

Около една десета от улова идва от Средиземно и Черно море, където се ловят основно сардини (22 на сто) и аншоа (18 на сто). Водещ в региона е италианският флот с 36 на сто от общия улов, следван от гръцкия (19 на сто), хърватския (18 на сто) и испанския (17 на сто).

От източната централна част на Атлантическия океан идва около 7 на сто от европейския улов, където се лови основно скумрия и жълтопера риба тон. Най-активни в тази зона са Испания (37 на сто от целия улов), Латвия (16 на сто), Литва (15 на сто) и Нидерландия (12 на сто).

Уловът от западната част на Индийския океан съставлява 7 на сто от общия и е основно риба тон. Около две трети от него е дело на Испания (66 на сто), следвана от Франция (31 на сто).

Едва 6 на сто от европейския улов идва от три други морски зони. В югозападната част на Атлантическия океан се лови основно хек и синьопера акула и ивичеста риба тон, а от северозападната част на същия океан - червени риби, треска и камбала.

#риба #улов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници