Ще вкара ли Асен Василев 340 млн. в бюджета, като продаде част от Държавния поземлен фонд?

Ще вкара ли Асен Василев 340 млн. в бюджета, като продаде част от Държавния поземлен фонд?

БНТ

A A+ A++ A

Ще вкара ли Асен Василев 340 млн. лв. в бюджета като продаде ⅕ от Държавния поземлен фонд? С тази своя идея финансовият министър разгневи не само колегата си - Кирил Вътев, но и част от депутатите. Един от категорично несъгласните е Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, председател на земеделската комисия в парламента и бивш земеделски министър.

Пред БНР тя подчерта, че в ресорната комисия не е стигала такава информация и посочи как са разбрали за намерението на финансовия министър:

"При нас дебат по тази тема не се е състоял. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. В какъв окончателен вид ще се приеме бюджетът и дали тази тема е останала в бюджета, приет в петък от Министерския съвет, ще разберем идната седмица".

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева това са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока:

"Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета".

По думите й сега държавата получава годишна рента от 90 млн. лв. Въпрос на управленско решение е кой подход ще приложат управляващите в държавата, посочи Танева в интервю за предаването "Преди всички".

"В земеделския сектор има различни направления и искания за това как трябва да се управлява този поземлен фонд и той също да бъде инструмент за подкрепа на уязвими сектори. В момента той се разпределя чрез търгове до достигната най-висока цена. За тези поземлени фондове имаме достигнати рекордни нива на цените на тези търгове. От няколко години тече този дебат - трябва ли да се играят тези търгове, но това е закон, това е публична собственост".

Според нея е възможно хора, които нямат общо със земеделие да си купят земеделски земи. В момента оценките са, че в различни лица има такива инструменти - в общ порядък около 400 млн. лв., отбеляза Десислава Танева като цитира данни на експерти. По думите й тези инвестиционни книжа са създадени с тази цел. Според нея може да се получи значим финансов приход.

Окончателният вид на Закона за държавния бюджет беше приет в петък, напомни депутатът и добави:

"Ще се запознаем с проекта и ще обсъдим темата. Тогава ще видим какви мерки трябва да вземем. Дебатът по тази тема предстои".

#Десислава Танева #Бюджет 2024

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници