Какви опасности крият планините през зимата?

Какви опасности крият планините през зимата?

pixabay

A A+ A++ A

С настъпването на зимните месеци и вече натрупалия сняг в планините все повече хора се насочват към зимните курорти, а скоро отварят и пистите за ски и сноуборд.

В планините обаче се крият различни опасности - във вторник от Планинската спасителна служба предупредиха за лавинна опасност на Витоша.

"В момента в планината са типично зимни условия, с минусови температури и доста под нулата, силен вятър. Комбинацията на снеговалеж, ниските температури и силният вятър образуват т.нар. снежни дъски, които крият огромна опасност от лавини", каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Препоръките му към туристите са да бъдат внимателни, да се съобразят с условията в планината и да имат добре заредени мобилни телефони.

"Хората да преценят много добре екипировката си, да бъде адекватна спрямо условията в планината и да определят собствените си възможности, да бъдат внимателни с маршрута, който избират", каза още Емил Нешев.

Според него едно от най-опасните решения, които туристите взимат, е да тръгнат сами в планината, което крие много опасности.

"Ако все пак някой реши да се разхожда сам, хубаво е да предупреди най-близките си къде обмисля да ходи, за да знаем къде да търсим, при евентуален проблем. Статистката показва, че за миналата година най-много акции е имало в Рила, Стара планина, Пирин и Витоша", разказа той.

#зима #зима сняг #зимата #топла зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници