Асен Василев: Стремим се да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане

Асен Василев: Стремим се да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане
A A+ A++ A

"България се справя много добре през последните 15-20 години в различни направления, успели сме да удържим дефицита на сравнително ниски нива. През следващите четири-пет години България ще се стреми да навакса нивата на заплатите и да успеем да достигнем 70 процента от средноевропейското ниво на заплащане". Това заяви министърът на финансите Асен Василев на кръгла маса с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Министър Василев посочи, че за да се повиши заплащането на труда, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността. Възможност за това дава и Националният план за възстановяване и устойчивост.

Асен Василев коментира и подготовката на страната ни за членство в еврозоната. Той подчерта, че в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит от 3 процента от БВП, който е в рамките на Маастрихтските критерии. Усилено се работи за постигане на инфлационния критерий, който също е ключово важен за приемането ни в еврозоната, отбеляза той.

По време на срещата еврокомисар Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген, посочват още от МФ. Той насърчи усилията на страната да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната. България е в добро състояние по отношение на изпълнението на три от четирите критерия. През пролетта ще бъде анализиран и критерият за ценова стабилност, свързан с инфлацията, посочи еврокомисарят.

В дискусията участваха над 30 представители на едни от най-големите фирми в България. С еврокомисаря и българския министър на финансите бяха обсъдени редица теми, сред които стратегическите рискове пред икономиката както на еврозоната, така и на ЕС като цяло, конкурентоспособността на европейската икономика и цените на енергията. Срещата беше организирана от Българския форум на бизнес лидерите и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, съвместно с Министерството на финансите.



#МФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници