За две месеца: Посещенията в дигиталната раница са се увеличили 10 пъти

За две месеца: Посещенията в дигиталната раница са се увеличили 10 пъти

pixabay

A A+ A++ A

Десет пъти са се увеличили посещенията в платформата Дигитална раница през последните два месеца. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директори и учители от училища в община Гоце Делчев. Той коментира възможностите, които дават дигиталните технологии и успешните примери на внедряването им в различни образователни институции по света.

„Разбира се дигитализацията не може да даде отговори на всички въпроси и трябва да отчитаме традициите на българската образователна система“, подчерта проф. Цоков. По думите му при всяка трансформация и реформа е много важно да се чува мнението на хората, които са част от системата. „Затова и тези срещи по места са толкова важни, защото искам да чуя вашето мнение и вашето виждане за всички стартирани процеси по промяна“, каза още министърът.

В следващите месеци поетапно стартират конкурсите за директори като с приоритет ще се проведат тези, където училищата се управляват от 3 и повече години от временно изпълняващ длъжността ръководител. „Вярваме, че това са хора, които са навлезли в спецификата и ако имат желание да заемат за постоянно позицията, ще бъдат готови да отговорят на условията. След това поетапно ще продължим с навършилите години за пенсиониране с връчено предизвестие, а след това и с останалите“, обясни проф. Цоков. Предвижда се новите конкурси да бъдат аудио и видео заснемани, а в тях се засилват практическите задачи. „Искаме да адаптираме конкурсите към изискванията на новото време. Директорът вече не трябва да бъде един успешен администратор, а истински образователен лидер, който не само да се адаптира към променящия се свят, но и да е иноватор и визионер“, каза министърът.

В следващите дни Министерството на образованието и науката свиква национална среща на всички Регионални управления на образованието за подготовка на директорските конкурси, стана ясно още от неговите думи.

Срещата в Гоце Делчев беше организирана от председателя на Съюза на българските учители д-р Янка Такева, която поздрави директорите и учителите от региона за високите резултати, които постигат. „Социалният диалог стои в основата и успехите идват само тогава когато всички ангажирани с образованието работим заедно и вървим ръка за ръка“, подчерта тя. Д-р Такева акцентира и на постигнатите резултати през последните години и очакванията за новия бюджет и средствата за учителите заложени в него. „В основата на всички промени в образователната система стоят директорите и учителите. Затова е много важно да ги подкрепяме и да им осигуряваме възможности за още повече методическа подкрепа и квалификационни програми“, каза още тя.

На срещата присъстваха и заместник-кметът на община Гоце Делчев Саид Иброш, началникът на отдел „Образование“ Маргарита Енчева и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

#раница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници